MESS OFF

Prijatelji i kolege prisjetili se djela Borke Pavićević i Slobodana Milatovića

U okviru MESS OFF programa 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS
Kultura / Kazalište | 02. 10. 2019. u 05:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kamernom teatru 55 u okviru MESS OFF programa 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS sinoć je održan razgovor u znak sjećanja na Borku Pavićević i Slobodana Milatovića, kolege i prijatelje Direkcije festivala MESS.

Dramaturginja i kulturna aktivistica Borka Pavičević i reditelj i osnivač crnogorskog FIAT festivala Slobodan Milatović, dali su za života veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji.

U uvodnom obraćanju redatelj i umjetnički rukovoditelj festivala MESS, Dino Mustafić, istaknuo je da ovaj susret nije komemoracija već svjedočenje o važnosti njihovog djela i opusa.

''Slobo je bio strašno strastven čovjek i uvijek naš dragi kolega. Bio je otac alternativnog teatra u Crnoj Gori i netko tko je uvijek okupljao ljude. Borka je bila fenomenalan dramaturg i karizmatična žena fenomenalne energije. Bila je izuzetna osoba koja je javno znala reći ne i od nje sam naučio da treba biti glasan i da stvari treba nazivati pravim imenom'', naveo je Mustafić.

Foto: PR / Razgovor u znak sjećanja na Borku i Slobodana

Ana Miljanić, kazališna redateljica i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, hvalila je neponovljivu pojavu njene prijateljice i suradnice Borke Pavićević.

''Bila je takva da bi se miješala u predstavu čak i u trenutku dok se igra, imala je nevjerojatnu energiju. Danas smo tu jer se pitamo kako da, osim što će nam nedostajati, se odnosimo prema njenom naslijeđu i nevjerojatnom naporu da ukaže da je kazalište nužno i važno i da zahtjeva veze'', istaknula je Miljanić.

Glumica Varja Đukić poistovjetila je Borkin žar za prijateljstvo i za stvaranje veza između ljudi sa Slobinom posvećenošću suradnji i inspiriranju mladih.

''Slobo je stvorio atmosferu iz koje su nastajali glumci i redatelji. To je bio čovjek nepresušnih ideja i nepresušne ljubavi za druge'', naglasila je Đukić.

''Često smo imali suprotstavljena mišljenja kada je u pitanju razvoj FIAT-a, i on je uvijek dopuštao da moja bude zadnja, čak i kad nisam bila u pravu. Ali bez toga ne bi bila to što sam danas'', navela je Ana Vukotić, Slobina dugogodišnja suradnica koja ga je naslijedila na mjestu direktora FIAT festivala, pohvaljujući njegov stav prema smjeni generacija, ističući zahvalnost za njegovu pomoć u profesionalnom razvoju.

Ovom skupu prisustvovali su i svoje osvrte dali i Gorčin Stojanović, Suada Kapić, Dževdet Tuzlić te druge kolege i prijatelji.

Kopirati
Drag cursor here to close