NP Mostar

'Anđeli Babilona' - Ironična komedija za Dan neovisnosti

Predstava "Anđeli Babilona" interesantna je, uzbudljiva i energična komedija koja na ironičan i duhovit način prikazuje ono s čime se, zapravo, svakodnevno susrećemo i suočavamo, propituje duboke intimne granice do kojih smo kao pojedinci spremni ići
Kultura / Kazalište | 27. 02. 2019. u 11:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Anđeli Babilona", prema tekstu Mate Matišića u režiji Admira Glamočaka, premijerno će biti izvedena u petak, 1. ožujka, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u 20 sati.

Predstava "Anđeli Babilona" interesantna je, uzbudljiva i energična komedija koja na ironičan i duhovit način prikazuje ono s čime se, zapravo, svakodnevno susrećemo i suočavamo, propituje duboke intimne granice do kojih smo kao pojedinci spremni ići kako bi izbjegli direktnu konfrontaciju s nadređenim autoritetima, priopćeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Glumačku postavu čine Admir Glamočak, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Mirsad Elezi, scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Lejla Hodžić, a glazbu Dino Šukalo.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija prije predstave "Anđeli Babilona"

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović istaknuo je kako je predstava "Anđeli Babilona" druga ovosezonska premijera na sceni te teatarske kuće te da su ovu predstavi ciljano producirali za Međunarodni festival komedije Mostarska liska 2019. koji će biti otvoren upravo ovom predstavom.

''Zadovoljstvo mi je što smo imali ponovno mogućnost suradnje s redateljem i glumcem Glamočakom i vjerujem da su naši glumci mnogo toga naučili iz procesa koji je iza nas. S druge strane, smatram da će najviše iz cijelog projekta profitirati publika Narodnog pozorišta u Mostaru jer će dobiti kvalitetnu predstavu'', kazao je Mujkanović.

Umjetnički direktor Emir Spahić kazao je kako je datum izvođenja predstave - 1. ožujka, Dan neovisnosti BiH, upravo prigodan za primjeru jer predstava konotira s vremenom u kojemu živimo.

''Mi danas nakon skoro 30 godina tranzicijskog vremena propitujemo gdje smo, kako smo i u kojem sustavu živimo. Koristeći se pozorišnim, ironijskim kodovima, stvaramo nekakav humor koji određeni teoretičari nazivaju zdravim humorom, upravo da bi se nakon predstave mogli zapitati što to zapravo možemo promijeniti u našem društvu da nam bude bolje'', kazao je Spahić.

Govoreći o procesu rada i nastanku predstave, redatelj predstave Admir Glamočak kazao je kako je proces bio vrlo težak jer je komediju teško napraviti i jer je, po njegovim riječima, najteže biti duhovit. Po njegovim riječima, cilj mu je uvijek napraviti predstavu koju će publika voljeti, gledati i koja će igrati na kartu više te se nada kako će upravo ova predstava time rezultirati.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija prije predstave "Anđeli Babilona"

''Autor je potpisao ili žanrovski odredio ovaj komad kao rustikalnu travestiju, a mi smo koristili sve ono što nam je bilo potrebno u glumačkoj igri iz te vrste određenja. Mislim da smo na kraju dobili neku ne baš čistu komediju, nego ili tragikomediju ili crnu komediju, jer koliko god bilo smiješno sve ovo što nam se događa u stvarnosti, jednostavno, mi ne činimo ništa da bi ona bila drukčija i onda nam ostaje samo da se tome nasmijemo, ali ne baš dovoljno slatko'', dodao je Glamočak.

Glumica Ajla Hamzić izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u predstavi, posebno istaknuvši zadovoljstvo suradnjom s Admirom Glamočakom, prema kojemu je, kako je kazala, još kao studentica ima veliko strahopoštovanje.

''Danas je tog straha sve manje, a poštovanja sve više'', kazala je Hamzić koja je posebno istaknula jako prijatnu i opuštenu atmosferu tijekom rada na predstavi i izrazila nadu da će i publika osjetiti barem dio te atmosfere.

Prva repriza predstave bit će izvedena 2. ožujka, dok je petak, 15. ožujka, rezerviran za drugu reprizu.

 

Ulaznice

Ulaznice za predstavu u prodaji su na blagajni Narodnog pozorišta. Cijena ulaznica za premijeru i prvu reprizu predstave "Anđeli Babilona" iznosit će 10 maraka, dok će za drugu reprizu cijena biti 7 maraka. 

Kopirati
Drag cursor here to close