U 95. godini

Preminula glumica Vesna Starčević Smiljanić

Nekoliko godina radila je i kao nastavnica scenskog govora na Akademiji dramske umjetnosti, gdje ju je, kao svoju asistenticu, doveo njezin omiljeni profesor dr. Branko Gavella.
Kultura / Kazalište | 08. 05. 2019. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dramska umjetnica Vesna Starčević Smiljanić, dugogodišnja članica kazališta "Gavella", preminula je u 95. godini u srijedu, 8. svibnja u Zagrebu.

Vesna Starčević Smiljanić rođena je 1924. u Sarajevu, a studij glume upisala je 1950., u prvoj generaciji polaznika Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tijekom cijele glumačke karijere bila je vezana uz Zagrebačko dramsko kazalište, današnje Gradsko dramsko kazalište "Gavella".

Nekoliko godina radila je i kao nastavnica scenskog govora na Akademiji dramske umjetnosti, gdje ju je, kao svoju asistenticu, doveo njezin omiljeni profesor dr. Branko Gavella.

Kako ističu iz Gavelle, Vesna Starčević Smiljanić svojom je glumačkom osobnošću od 1955. do 1991. činila neizostavni dio toga kazališta igrajući i u nekima od nezaobilaznih naslova u njegovoj povijesti, prenosi Hina.

Zapažene uloge ostvarila je u predstavama "Kako vam drago", "Macbeth", "Henry IV." i "Richard III." W. Shakespearea, "Takva ljubav" P. Kohouta, "Skup" i "Tirena" M. Držića, "Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmijeh" I. Ivanca, "Divota prašine" V. Kaleba, "Galeb" A. P. Čehova, "Bobo" V. Kljakovića, "Završna trka" P. Ustinova, "Gospođa ministarka" i "Narodni poslanik" B. Nušića, "Hinkemann" E. Tollera, "Šest lica traže autora" L. Pirandella, "Zmaj" E. Švarca, "Veliki val" M. Matić-Halle, "Neprijatelj naroda" H. Ibsena, "Ptice bez jata" D. Roksandića, "Matoš i mi" T. Ladana, "Heretik" I. Supeka, "Dantonova smrt" G. Büchnera i "Glorija" R. Marinkovića,

Igrala je i u legendarnom "Kraljevu" Miroslava Krleže, koje je u režiji Dine Radojevića od 1970. do 1982. odigrano 173 puta, kao i u "Samoubojici" i "Mandatu" N. Erdmana, "Klupku" P. Budaka, "Höderlinu" P. Weissa, "U guštari velegrada" i "Švejku u Drugom svjetskom ratu" B. Brechta, "Pričama iz Bečke šume" Ő. von Horvátha, koje su u režiji K. Spaića igrale više od 100 puta, te u predstavama "U pozadini" M. Feldmana, "Maškarate ispod kuplja" I. Vojnovića, "Povratak" S. Tucića, "Surove kazališne priče ili priče iz naše šume" D. Jelačića Bužimskog, "Pustolov pred vratima" M. Begovića.

Tu su i Krležini "Gospoda Glembajevi" u režiji Petra Večeka odigrani 160 puta, kao i "U agoniji", "Maske na paragrafima" J. Kosora te "Hrvatski slavuj" B. Vujčića.

Posljednji ispraćaj Vesne Starčević Smiljanić bit će u petak, 10. svibnja 2019. u 16.20 sati na Krematoriju u Zagrebu, a komemoracija u kazalištu "Gavella" u četvrtak, 23. svibnja 2019. u 11 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close