Šest predstava

Premijerom predstave 'Agnesa i Hrabren' završen mali MESS

Premijerom predstave "Agnesa i Hrabren" autorskog tima Olivera Jovića, Emine Omerović i Maje Izetbegović, završen je mali MESS, dječji program 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Kultura / Kazalište | 05. 10. 2019. u 08:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Fena / Četiri predstave iz BiH i dvije iz Francuske pružili su gledateljima trenutke zabave

Premijerom predstave "Agnesa i Hrabren" autorskog tima Olivera Jovića, Emine Omerović i Maje Izetbegović, završen je mali MESS, dječji program 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Riječ je o prvoj produkciji za djecu Scene MESS u suradnji s Teatarskom radionicom Travnik, Art Hub-om te Dječijom kućom Novo Sarajevo. U predstavi igraju Dina Mušanović, Irma Alimanović i Dražen Pavlović.

Povodom premijere "Agnesa i Hrabren", selektor malog MESS-a i jedan od autora Oliver Jović iskazao je zadovoljstvo nakon realizacije projekta i istaknuo da su u procesu željeli potaknuti najmlađe ljubitelje teatra na razmišljanje o stereotipima u društvu i njihovom rušenju a idući putem svojih snova.

- Kroz ovu predstavu želimo kod djece probuditi utopijske poglede na svijet. Ono što smo nekako u 21. stoljeću izgubili jeste da gledamo svijet na vizionarski način - zaključio je Jović.

Priča o plemkinji Agnesi i kovaču Hrabrenu, dvoje mladih koji se ne uklapaju u svoju sredinu, inspirirana je lokalnom tradicijom i motivima. Ova priča o hrabrosti i prijateljstvu u kojoj dvoje junaka pobjeđuju nametnute uloge, ukazuje na važnost prijateljstva i inspirira svoju mladu publiku da koračaju životom ponosni sobom i svojim željama i ciljevima.

Tijekom sedam festivalskih dana koji se podudaraju sa Dječjom nedjeljom, najmlađi ljubitelji teatra imali su priliku pogledati šest predstava. U okviru programa četiri predstave iz BiH i dvije iz Francuske pružili su gledateljima trenutke zabave, ali i edukacije i motivacije.

Gledatelji su mogli učiti o povijesti plesa u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, te u parku Panonica u Tuzli uz interaktivnu predstavu u prirodi "Sretni manifest" francuske Association Ipso facto danse.

Predstavom "Kocka" francuske Cie la Boite a Sel, izgrađen je čitav grad od šarenih kockastih zvučnika, očaravajući publiku svojom gradnjom i razvojem zvuka.

Predstave "Bajka o izgubljenom vremenu" Pozorišta lutaka Mostar i "Princeza na zrnu graška" Pozorišta mladih Sarajevo nasmijali su najmlađe sa veselim pristupom svakodnevnim problemima, dok je "Talas hladnog vremena" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Dječije omladinske i lutkarske scene igrana u Zenici pokazala da nam je umjetnost svima potrebna i da nam daje nove načine da izrazimo svoje osjećanja, saopćili su organizatori.

 

Kopirati
Drag cursor here to close