Šantić

Premijera u HNK: Sevdah drama o zabranjenoj mostarskoj ljubavi

Povod za ovu predstavu i navedenu koprodukcijsku suradnju su jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije u sklopu kojih će predstava premijerno biti izvedena u sva tri navedena kazališta.
Kultura / Kazalište | 14. 10. 2019. u 12:48 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerna izvedba predstave ''Što te nema'' autorice Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, bit će održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u utorak, 15. listopada 2019. godine s početkom u 20 sati.

''Što te nema'' je koprodukcijska predstava nastala suradnjom tri kazališne kuće: Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke te Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar koje je izvršni producent predstave.

O Mostaru

Povod za ovu predstavu i navedenu koprodukcijsku suradnju su jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije u sklopu kojih će predstava premijerno biti izvedena u sva tri navedena kazališta.

Središnja tema predstave je nesretna i zabranjena ljubav velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i njegove sugrađanke Anke Tomlinović, ali i o Šantićevom životu općenito kao i životu u tadašnjem Mostaru. Zbog činjenice da se dramska igra isprepliće s izvođenjem poznatih sevdalinki, redatelj Erol Kadić smatra kako se za ovu predstavu može reći da pripada sasvim novom žanru kojeg on naziva ''sevdah drama“. Zanimljivost je i da je ovo prva dramska predstava koja tematizira Šantićev život.

U predstavi igraju: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić (NPRS Banja Luka); Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac (NP Mostar); Ivan Skoko (HNK Mostar) te Elmedin Balalić Titi, Aleksa Krulj / Dino Spahić i Aljoša Golo / Igor Buhovac. Scenografkinja predstave je Dragana Purković Macan, a kostimografkinja Ivana Ristić.

Pored izvrsne glumačke ekipe, bitan element predstave su i raskošni kostimi karakteristični za onodobni Mostar te već spomenuti sevdah koji prožima cijelu predstavu i nostalgično nas podsjeća na duh vremena u kojem je Šantić živio.

Zajedništvo

''Radeći na predstavi, između ostalog uvjerio sam se koliko mnogo ljudi i danas voli i cijeni Aleksu Šantića koji je uistinu jedan od najvećih Mostaraca i svojevrsni simbol ovoga grada“, izjavio je Ivan Skoko koji u predstavi igra Aleksinog brata Peru. Skoko kaže kako rad na predstavi nije bio naporan jer je cijeli proces bio ispunjen pozitivnom energijom svih sudionika.

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja smatra kako je veliki uspjeh sama činjenica da su predstavu o Šantiću radile upravo ove tri kazališne kuće te na taj način dodatno povezale Šantića s Mostarom, ali i Mostar s Banja Lukom i Beogradom odakle nam dolaze autorica teksta i redatelj predstave.

''Samom koprodukcijom je poslana pozitivna poruka i stvorena dodana vrijednost ne samo u radu sva tri kazališta već i u okvirima sve tri zajednice koje žive u Mostaru i BiH i o kojima na neki način govori i ova predstava. Premda je sva od ljubavi i sevdaha''. uz osmijeh završava Vukoja.

Ulaznice za primjeru nisu u slobodnoj prodaji. Reprizna igranja na repertoaru HNK Mostar su 23. i 24. listopada 2019. godine u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati porukom na Facebook stranici, e-mailom na adresu [email protected] ili porukom/pozivom na broj 063 019 019.

Cijena ulaznica za građanstvo je 10 KM, a za učenike, studente i umirovljenike 5 KM. Kao ulaznica vrijede i studentski vaučeri podijeljeni u okviru akcije ''Studenti za HNK, HNK za studente''.

Kopirati
Drag cursor here to close