'Spremni'

Premijera u HNK: Predstava o apsurdnosti straha

Što se događa kada strah kao urođena primarna ljudska emocija sa primarnom funkcijom da zaštiti čovjek i upozori ga na neku opasnost – prestaje imati tu funkciju i postaje fobija. Koji su uzroci toga, kako se odražava to na ljude i što su posljedice?
Kultura / Kazalište | 23. 06. 2020. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Mislim da smo napravili uzbudljivu predstavu koju vrijedi pogledati iz više razloga i u više navrata, ne samo zato što je kratka nego zbog recidiva koronavirusa koji živimo trenutačno. Predstava zapravo reflektira istinitost apsurdnosti situacije koju smo nedavno proživjeli uslijed pandemije, u kojoj su ta 'dva naredna tjedna ključna' – pa se to događalo tri mjeseca'', kazao je ovo glumac Dražen Pavlović u utorak na press konferenciji povodom najave premijere predstave 'Spremni' u HNK Mostar.

Upravo premijera ove predstave označit će povratak publike u HNK nakon 'koronakrize'.

Strah i ostvarivanje moći

''Svo vrijeme smo radili pod posebnim uvjetima i bili smo aktivni, ali prateći epidemiološke mjere zbog prisutnosti virusa. Ovu predstavu smo napravili domaćim HNK snagama i na to sam posebno ponosan'', istaknuo je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, koji je objasnio kako su zbog pandemije otkazali brojna gostovanja, Festivale i ali i rad na brojnim predstavama.

Foto: Bljesak.info / Predstava 'Spremni' o apsurdnosti straha

Ovo je prvi put i da se komad dramaturginje Kristine Gavran uopće postavlja u BiH, a redateljica Jelena Kordić Kuret je objasnila zašto je bitna ova predstava, te zbog čega ju je posebno privukla tema straha.

''Ono što Kristina Gavran priča u ovom komadu i što jeste osnovni pokretač priče je nešto što je univerzalno i govori o fenomenu straha. To me je jako privuklo. Što se događa kada strah kao urođena primarna ljudska emocija sa primarnom funkcijom da zaštiti čovjek i upozori ga na neku opasnost – prestaje imati tu funkciju i postaje fobija. Koji su uzroci toga, kako se odražava to na ljude i što su posljedice – time smo se bavili unutar samog komada.'', kazala je Kordić Kuret.

Obitelj kao paralelna tema

Naime, dramski zaplet vrti se oko obitelji suočene s apokaliptičnom prijetnjom koja je možda samo plod kolektivne paranoje, izazvane svakodnevnicom prepunom prijetnji i različitih vrsta straha. Ovaj tekst, čiji su junaci bračni par s dvoje odrasle djece, dramaturški funkcionira kao generalna proba pred katastrofu te, nažalost, savršeno korespondira s vremenom opće klaustrofobičnosti kojem svjedočimo u pandemiji izazavanoj korona virusom. Tematizirajući odnos roditelj – dijete, autorica se zapravo bavi kontrolom i istraživanjem slobode te nametanjem straha kao sredstva postizanja moći.

Foto: Bljesak.info / Glumica Anja Kraljević

''Dramu 'Spremni' napisala sam još 2012. godine kao odgovor na neko stanje u društvu, strah od drugih i drugačijih, sebičnost, paranoju i izolaciju. Nisam ni slutila da će 2020. drama dobiti jedan novi smisao. Odjednom je to drama o korona šopingu, pretrpavanje kolica, strahu vanjskog svijeta'', rekla je još ranije dramaturginja Kristina Gavran.

25 ljudi u publici

Na press konferenciji se moglo čuti i da je ''šteta što na premijeru ali i reprize može doći samo određeni broj ljudi, a to je 25'. Međutim, ekipa predstave se slaže i da će upravo iz tih razloga biti prilike da se predstava odigra više puta – što je pozitivna stvar u cijeloj priči oko 'kazališta u doba koronavirusa'.

''Imali smo jako inspirativan, uzbudljiv i zanimljiv istraživački proces od početka do kraja. Veselim se premijeri i očekujem što više igranja ove predstave'', kazala je Anja Kraljević – glumica kojoj je ovo prva suradnja s HNK Mostar.

U predstavi igraju: Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Dražen Pavlović i Anja Kraljević. Scenografiju potpisuje Dalibor Nikolić, a glazbu Andrijan Zovko.

Premijera predstave 'Spremni' zakazana je za četvrtak 25. lipanj u 20 sati, dok se prve reprize očekuju 26. i 27. lipnja u isto vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close