O nježnosti

Pozorište lutaka Mostar priprema premijeru prve neverbalne predstave

Prva repriza predstave ''O nježnosti'' je u nedjelju 19. siječnja, dok je druga repriza 26. siječnja 2020. god obje s početkom u 11:00 sati.
Kultura / Kazalište | 10. 01. 2020. u 19:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijera prve neverbalne predstave ''O nježnosti'' u režiji nagrađivane režiserke i autorice ovog inovativnog projekta Ines Pašić odigrat će se u četvrtak 16. siječnja 2020. god u 19:00 sati u Pozorištu lutaka u Mostaru.

Prva repriza predstave ''O nježnosti'' je u nedjelju 19. siječnja, dok je druga repriza 26. siječnja 2020. god obje s početkom u 11:00 sati.

Mostarka s peruanskom adresom Ines Pašić, napravila je zajedno sa Igorom, Ninom i Alijem, glumcima ovog pozorišta, zanimljivu neverbalnu predstavu kakvu do sada mostarska publika nije vidjela.

Foto: PR / O nježnosti

Neverbalna forma Pozorištu lutaka u Mostaru otvara nove mogućnosti sudjelovanja i suradnje sa velikim međunarodnim festivalima u Poljskoj, Španjolskoj, Italiji, Turskoj i Peruu. Ines je, kako kažu suglasno glumci ove predstave, u pozorište donijela nove poglede na umjetnost i zanimljive ideje koje su skupa uspjeli postaviti na pozorišne daske.

Predstava je pogodna za sve uzraste i sažima apstraktne elemente fizičkog teatra, plesa, glazbe i igre kroz koju svaki čovjek prolazi u svome razvoju.

O predstavi ''O nježnosti''

''O nježnosti'' je splet scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o komu i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune ''malih i velikih'' sukoba i proturječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti trenuci iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo.

Scenske tehnike kojima se glumci služe su tjelesne i ritmičke figure, pantomima i animacija predmeta. Muzička podloga je važan element koji snaži scenski sadržaj.

U vrijeme velikih tehnoloških dostignuća mnogi umjetnici imaju potrebu vratiti se iznimnoj jednostavnosti. Ta potraga za suštinskim u zahtjevnoj lutkarskoj i glumačkoj igri je metafora potrage za onostranim u svima nama. Otkriti moć nježnosti i svu njenu duhovnu snagu posebno je iskustvo koje mijenja svijet mijenjajući shvatanje o njemu. Pretočiti tu ideju u scensku igru je izazov koji predstava ''O nježnosti'' želi istraživati i podijeliti sa publikom.

Nakon što je diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, odsjek klavir i, poslije kraće pedagoške aktivnosti, Ines se odlučila se posvetiti pozorištu. U Italiji je osnovala, zajedno sa Hugom Suarezom, ''Teatro Hugo & Ines''. Od tada, zajedno sa njim, razvija posebnu tehniku scenske umjetnosti, po njima prepoznatljivu. Njihov istraživački i inovativni rad im je omogućio sudjelovanje na najvećim svjetskim festivalima animacije, lutkarstva i patomime i stvorio priliku da postanu priznati stvaratelji koji stvaraju avangardne tendencije u teatarskoj umjetnosti. Svoje predstave igraju u Italiji, Španiji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Kini, Singapuru, Hong Kongu, Rusiji, zemljama Afrike, Izraelu, Palestini, Kanadi, SAD-u, Argentini, Čileu, Brazilu... Ines je osnovala ''Gaia teatro'' i sa tom kompanijom radi na istraživanju ženskog pitanja u društvu i stvaralaštvu. Sve njezine predstave osvojile su značajne međunarodne nagrade publike i stručne kritike širom svijeta.

Ines o nježnosti ističe sljedeće: ''Nježnost je svijest o onom čudesnom, skrivenom u svakodnevici. To je moć koja topi najhladnija srca, smiruje najžešće oluje i zacjeljuje najdublje rane. Nježnost prolazi kroz zidove koji nas dijele i osvjetljava put ka našem zajedničkom korijenu… onome koji nije podložan hirovima vremena i prostora. Nježnost je duboka potreba davanja i primanja onog najljepšeg u nama. Nježnost je način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi.''

 U predstavi igraju: Igor Vidačković, Nina Popović i Ali Kamer Aksoy.

Kopirati
Drag cursor here to close