Sarajevo

Predstava 'Imitacija života' otvara Festival MESS

Publika Festivala će u osam festivalskih dana imati priliku pogledati 20 predstava iz svijeta koje su ostavile značajan trag na teatarskoj sceni u prethodnoj sezoni kako u svojim državama tako i šire.
Kultura / Kazalište | 07. 08. 2019. u 15:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalni teatarski festival MESS ove se godine otvara u posljednji tjedan rujna, te će trajati od 28. rujna do 5. listopada.

Publika Festivala će u osam festivalskih dana imati priliku pogledati 20 predstava iz svijeta koje su ostavile značajan trag na teatarskoj sceni u prethodnoj sezoni kako u svojim državama tako i šire.

Pored predstave otvaranja “Imitacija života” koja dolazi iz Mađarske, a  koju je režirao veliki filmski i kazališni redatelj Kornel Mundruczo, festivalska publika će imati priliku pogledati još mnogo kvalitetnih internacionalnih predstava koja će predstaviti nove teatarske forme te se baviti aktualnim temama, svaka na svoj način, priopćeno je iz direkcije Festivala.

Festival će se održavati u svim sarajevskim kazalištima te na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti. Kao i svake godine, publika će u Sarajevskom ratnom teatru imati priliku gledati nova Europska ostvarenja modernog teatra, pa će tako ove godine imati priliku pogledati predstavu “Majmunski um”, koja dolazi iz Belgije, te predstavu “Razbijeni na komadiće”, koja dolazi iz Francuske.

Predstava “Razbijeni na komadiće” je minimalistička predstava zanimljive estetike bazirana na interakciji dva glumca koja govori o destrukciji te o nepovratnim posljedicama te iste destrukcije. Ono što glumci na sceni urade do kraja predstave ima za cilj da nam oslobodi put za jedan novi početak i daje nam nadu u originalniji i poetičniji način poimanja i rekonstruiranja naše okoline. Pierre Meunier i Marguerite Bordat su autori i redatelji ove predstave. 

“Majmunski um” je inkluzivna plesna predstava koja ja Festival MESS stiže iz Belgije. Majmunski um je jedan intenzivan susret petero plesača. Troje od njih imaju Down sindrom. Oni nadilaze očekivanja i ne ustežu se od kršenja normi, pa čak i tabua. Redateljica predstave Lisi Estaras razvija koreografski obrazac plesnih fraza koje su rezultat asocijativnih misli, navodi se u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close