Bosansko Grahovo

Predstavljen pretisak Bulićevog djela „Stridon (Grahovo polje) u Bosni – rodno mjesto Svetog Jeronima“

Moderator na predstavljanju bio je pjesnik iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra koji je na početku odrecitirao svoju pjesmu „Jeronim Dalmatino“ napisanu u akrostihu u čast ovom svecu, a premijerno izvedenu na istom mjestu u povodu otvaranja Godine Božje
Kultura / Kazalište | 04. 10. 2021. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu svršetka Godine Božje Riječi, koju su biskupi BK BIH proglasili prošle godine na blagdan Sv. Jeronima 30. rujna, u Kulturnom centru u izgradnji u selu Korita kod Bos. Grahova upriličeno je 2. listopada 2021. predstavljanje reprint izdanja (pretiska) knjižice don Franje Bulića „Stridon (Grahovo polje u Bosni) – rodno mjesto Svetog Jeronima; Rasprava geografsko-povijesna“ koja je izvorno objavljena kao poseban otisak iz „Vjesnika za arheologiju i historiju dalmatinsku“, a tiskana 1920. u Zemaljskoj štampariji u Sarajevu.

Moderator na predstavljanju bio je pjesnik iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra koji je na početku odrecitirao svoju pjesmu „Jeronim Dalmatino“ napisanu u akrostihu u čast ovom svecu, a premijerno izvedenu na istom mjestu u povodu otvaranja Godine Božje Riječi.

Potom su govorili ravnatelj Muzeja grada Šibenika prof. Željko Krnčević a onda i sam urednik pretiska prof. Slavko Galiot, povjesničar i arheolog i predsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bos. Grahovo koja je izdavač pretiska.

Galiot je u svom izlaganju govorio o borbi don Frane Bulića s promicateljima drugih teorija o položaju Stridona, rodnog mjesta don Frane Bulića, i podrctao žar kojim je don Frane branio svoju teoriju o položaju Stridona na području današnjeg Bos. Grahova, nasuprot drugim teorijama koje su Stridon smještale u druge krajeve, te naveo don Franine riječi da je borba za položaj rodnog mjesta sv. Jeronima „žešća“ i „dugotrajnija“ od borbe sedam grčkih gradova u kojem se od njih rodio Homer. Dok su pobornici drugih teorija o položaju Stridona vođeni motivima lokal-patriotizma, don Frane položaj Stridona dokazuje na znanstveni način, uz pomoć arheologije, apigrafike, historije i geografske znanosti.

Pretisak don Franinog „Stridona“ sadrži izvorne 104 stranice, s dodatkom predgovora urednika Galiota i skraćenim uvodnikom povjesničara prof. dr. sc. Josipa Dukića, voditelja Centra za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja „Don Frane Bulić“ iz Splita. Dopuštenje za pretisak dao je prof. Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu. Knjižica je tiskana u tiskari „Denona“ u Zagrebu u nakladi „Delmat Galiot“ iz Splita.

 

Na unutarnjoj strani naslovnice pretiska je vitraj s likom sv. Jeronima koji se nalazi u župonoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu, dok je na poleđini prikazan sv. Jeronim s panoramom Grahova.

Pretisak je nastao kao plod Godine Božje Riječi koja je svečano otvorena prošle godine na Blagdan Sv. Jeronima u Bos. Grahovu, na poticaj banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice.

Nakon predstavljanja povela se rasprava u kojoj je još jednom podrctana neophodnost zaštite arheoloških nalazišta na području Hercegbosanske županije, i nužnost rada na ostvarenju želje don Frane Bulića da se povedu arheološka istraživanja na području Bos. Grahova u potrazi za Jeronimovim Stridonom.

Potom su su svi posjetili lokalitet Rudinice- Begovac, uz magistralnu cestu Bos. Grahovo – Drvar, za koji se pretpostavlja da bi mogao biti lokacija antičkog Stridona, o čemu je svojedobno govorio i prilog TV Beograd iz 1972. g. u putopisnom serijalu „Karavan“.

Kopirati
Drag cursor here to close