Intenzivan kazališni komad

Predstava koju bi trebali pogledati oni koji ''zveckaju''

Na konferenciji za medije govorili su ravnatelj HNK Ivan Vukoja, redateljica Marina Petković Liker, te Jelena Kordić Kuret i Miro Barnjak ispred ansambla HNK.
Kultura / Kazalište | 24. 11. 2021. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava 'Kroz proces 10-6-93' redateljice Marine Petković Liker, premijerno će se odigrati u subotu, 27. studenog u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar.

Na konferenciji za medije govorili su ravnatelj HNK Ivan Vukoja, redateljica Marina Petković Liker, te Jelena Kordić Kuret i Miro Barnjak ispred ansambla HNK.

''Predstava govori o pogibiji djece koja su desetog lipnja poginula dok su se igrali na igralištu između obiteljskih kuća od granate koja je ispaljena od strane Armije BiH'', kazao je Vukoja.

Vukoja dodaje kako je ta viteška tragedija toliko velika ne samo za ljude iz središnje Bosne, nego i za sve građane BiH.

''Ta tragedija je paradigmatična ne samo zbog tog dana na koji se dogodila, nego i zbog svih događaja nakon toga. U cijelom tom procesu je bilo medijskih manipulacija, ignoriranja, pa do nekih drugih koraka koji su se trebali poduzeti kako bi taj događaj dobio svoje mjesto i ulogu u kolektivnoj i društvenoj memoriji ove države'', dodaje Vukoja.

Također, cijeli ansambl se potrudio napraviti predstavu koja će zadovoljiti i kazališne standarde, da bude suvremena predstava koja će veliku i bolnu temu prikazati na način da on bude ispričan ''univerzalnim umjetničkim jezikom''.

''Svima nama koji to gledamo je ponudila puno mogućnosti i mjesta gdje se možemo susresti sa svojim unutarnjim bolom, nekim projekcijama koje smo možda bez razloga projicirali na druge ljude, okolinu..'' kazao je Vukoja, te zaključio kako je ovo ''jako intenzivan i zahtjevan proces za svakog člana HNK''.

Pročitajte još

''Ovu predstavu smo radili jako dugo i glumci su duboko ušli ne samo u materijal i sadržaj predstave nego i u sebe osobno, u svjetove u kojima žive i koji ih okružuju. Predstava se odvija u tri različita čina koji je čine dodatno kompliciranom'', kazala je redateljica Marina Petković Liker te izrazila iskazala radost jer radi sa ansamblom HNK:

''Moja sreća rada u HNK-u je što mogu izazovne stvari ostvariti ovdje, a cijeli ansambl je to uradio fantastično. Bit će intenzivna za publiku, a publika se toga ne treba bojati, već dapače, neka se prepuste i oslobode dijelove sebe i da izađu mrvicu drugačiji nakon ove predstave'', zaključila je.

''Uistinu vrlo teška i iscrpna predstava jer se dotičemo nekih najbolnijih mjesta, ali upravo takvi procesi koji od nas zahtijevaju maksimum su oni procesi u kojima rastete i iz kojih učite i svo to prikuplljeno iskustvo je zlata vrijedno za našu budućnost'', kazala je Jelena Kordić Kuret.

''Obrađuje se tema gubitka djeteta. Samim tim i bol na jedan najteži mogući način koji čovjeka može zadesiti'', kazao je Miro Barnjak.

Dodao je kako su se kroz ovaj proces svi iz ansambla ponovno vratili u ratno vrijeme koje je i dan danas u našem podneblju vrlo česta tema.

''Koristilo je kao svojevrsna terapija. Tema je bol, a bol je univerzalna i trajna. Ljudi koji su izgubili svoje najmilije će reći kako vrijeme ne liječi sve i to je zaista dokazivo. S obzirom da sam i sam bio sudionik u ratu u središnjoj Bosni, ovo je za mene zaista najveći izazov u karijeri'', dodao je Barnjak, te zaključio:

''U zadnje vrijeme, naše samoprozvane političke elite zveckaju oružjem i prijete jedni drugima; pa bih im samo poručio da prije nego podijele oružje tuđoj djeci, pošalju svoju djecu u rovove''.

Kopirati
Drag cursor here to close