Teatarski festival

Predstava HKUD 'Didak' Gradnići najbolja na Festivalu Fedra u Bugojnu

Članovi Žirija publike su, također, ovu predstavu proglasili najboljom na Festivalu u Bugojnu.
Kultura / Kazalište | 21. 07. 2018. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava 'Smak svita' HKUD 'Didak' Gradnići proglašena je najboljom u cjelini u natjecateljskom programu 46. teatarskog festivala BiH 'Fedra', koji je završen u petak navečer u Bugojnu.

Članovi ovog kazališta iz čitlučke općine kući su odnijeli još nekoliko nagrada Stručnog žirija, u kojem su bili glumica Narodnog pozorišta RS-a Slađana Zrnić, glumac Narodnog pozorišta u Sarajevu Aldin Omerović i glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Enes Salković.

Naime, nagrada za režiju dodijeljena je redatelju predstave 'Smak svita' Robertu Peharu, nagrada za najbolju žensku ulogu glumici Andrijani Zubac, a nagrada za glazbu Gabrijelu Prusini. Članovi Žirija publike su, također, ovu predstavu proglasili najboljom na Festivalu u Bugojnu.

Nagradu za scenografiju dobio je Antonio Džolan za predstavu 'Zašto vuk ne pase travu' bugojanskog teatra 'Fedra', a glumac ovog kazališta Suad Velagić nagradu za najbolju mušku ulogu. Nagrada za kostimografiju pripala je Suadu Avdagiću za predstavu 'Potjera' Gradskog pozorišta Živinice, koje je imalo i najboljeg mladog glumca na Festivalu - Armina Suljića.

Najbolju kolektivnu igru prikazali su glumci Gradskog pozorišta Trebinje, a specijalna nagrada dodijeljena je Muratu Hasanagiću za ulogu Joze u predstavi 'Potjera' Gradskog pozorišta Živinice.

Pohvale Stručnog žirija uručene su Studentskom pozorištu Pale za predstavu '186. stepenik', Senadi Milanović za adaptaciju teksta u predstavi 'Zašto vuk ne pase travu' Teatra 'Fedra', te voditeljici Dječjeg pozorišta 'Eko-art' iz Bugojna Sanji Krnjajić.

Festival je zatvorio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, dok je zahvalnice sponzorima i pokroviteljima uručio direktor Kulturno-sportskog centra Mirza Idrizović. Ceremoniji zatvaranja Festivala prethodila je predstava 'Maturanti', koju su odigrali gosti iz Republike Hrvatske, članovi Satiričnog kazališta mladih iz Slavonskog Broda.

Kopirati
Drag cursor here to close