Ulaz slobodan

Predstava ''Diva Grabovčeva'' u Posušju

''Pozivamo sve ljubitelje kazališta da pogledaju ovu odličnu predstavu te na taj način očuvaju spomen na Divu Grabovčevu. Ulaz je slobodan!'', navode iz Općine Posušje.
Kultura / Kazalište | 20. 01. 2020. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 25. siječnja 2020. godine, s početkom u 19:30 sati u posuškoj kinodvorani biti će izvedena predstava ''Diva Grabovčeva'' u izvedbi Sinjskog pučkog kazališta i Franjevačke klasične gimnazije Sinj.

Za vrijeme turske okupacije Turci su činili brojne zločine nad mladim kršćanskim djevojkama, a diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine puk im je odao dužnu počast nazivajući mnoge mikro toponime po njima i čuvajući ih u molitvama i usmenoj predaji. Tako hrvatski puk Rame i Hercegovine stoljećima štuje jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine, kao sveto mjesto. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve koju je, u cvijetu mladosti, ubio razuzdani turski plemić jer se suprotstavila njegovoj pohoti.

Željko Viculin, predsjednik Sinjskog pučkog kazališta i redatelj predstave, kazao je o njoj: ''Bio je izazov napraviti ovu priču, s autentičnim prikazom kostima, izgovora i drugih sadržaja. Ja sam 6-7 godina razmišljao o izradi teksta i nije bilo hrabrosti postaviti ga na scenu. Međutim, uz pomoć naše Franjevačke gimnazije i svih uključenih u predstavu, vjerujem kako će ona biti dobro izvedena i primljena''.

Sinjsko pučko kazalište uspješno djeluje, s manjim prekidima, preko 60 godina. Sudionik je brojnih kazališnih festivala i smotri, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Uspješni su organizatori kazališnih seminara, kao i festivala ''Međunarodni kazališni ALKA—FEST'' u lipnju i srpnju te Međunarodnih susreta gradova prijatelja ''Kazališni maraton'' u listopadu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na festivalima i smotrama, a njihov rad prepoznali su i u gradu Sinju, te su dobitnici nagrade Grada Sinja, u kategoriji kulturnih društava i nagrade Splitsko-dalmatinske županije.

''Pozivamo sve ljubitelje kazališta da pogledaju ovu odličnu predstavu te na taj način očuvaju spomen na Divu Grabovčevu. Ulaz je slobodan!'', priopćeno je iz Općine Posušje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close