Veliki jubilej

Pozorište lutaka Mostar - 65 godina na istoj adresi s istim imenom

Veliki jubilej i program ove teatarske kuće medijima su prezentirali direktor Pozorišta lutaka Edin Kmetaš, poznati i višestruko nagrađivani glumac Nedžad Maksumić, te Diana Ondelj Maksumić.
Kultura / Kazalište | 14. 11. 2017. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozorište lutaka Mostar na tiskovnoj konferenciji za medije danas je predstavilo program s kojim će se obilježiti 65 godina ove kulturne institucije.

Veliki jubilej i program ove teatarske kuće medijima su prezentirali direktor Pozorišta lutaka Edin Kmetaš, poznati i višestruko nagrađivani glumac Nedžad Maksumić, te Diana Ondelj Maksumić.

"Pripremili smo četiri programa, sutra, 15. studenog na dan prve predstave u pozorištu, pripremili smo veliku izložbu iz arhiva pozorišta u Centru za kulturu (CK) Grada Mostara. Na ovoj izložbi prikazati ćemo fotografije, lutke i scenografije koje smo izrađivali kroz sve godine postojanja naše kuće.
Izložba će biti otvorena u 20 sati", rekao je Kmetaš dodajući kako je izložbu pripremila ranija direktorica pozorišta Ranka Mutevelić.

Glumac Nedžad Maksumić kazao je kako je Pozorište lutaka Mostar već 65 godina na jednoj te istoj adresi, u istoj zgradi sa istim imenom kojeg se nikad nisu odrekli niti će se odreći. "Pozorište lutaka Mostar je najnagrađivanije pozorište u BiH", dodao je Maksumić.

"U našoj kući gostovali su najbolji umjetnici, tražili smo najbolje da bismo i sami bili bolji, da bismo učili od tih teatarskih stručnjaka i ponudili našoj publici uvijek iznova nove projekte s profesionalnim i umjetničkim dignitetom i porukom ljudskosti koja će u dječjem sjećanju ostati do kraja njihovog života” rekao je Maksumić.

"Želimo oživjeti ‘Malu scenu’, s djecom iz osnovnih škola koja će raditi s najboljim pedagozima i glumcima te odigrati klasik Branka Ćopića 'Ježevu kuću'. Planirana je promocija prvog CD-a pjesama iz predstava LP Mostar, a u prosincu počinjemo raditi na novoj predstavi koju će režirati mlada bugarska redateljica Elica Petkova”, kazao je direktor Edin Kmetaš.

Pozorište lutaka Mostar uz pomoć Agencije Stari grad planira da uradi rekonstrukciju kompletne zgrade. Radit će se na utopljavanju zgrade radi uštede energije, uradit će se zamjena krovne konstrukcije, presvlačit će se stolice te proširiti sjedeći kapaciteti i izgraditi srušene radionice poručili su iz pozorišta.

Kopirati
Drag cursor here to close