Festival

Poznate predstave koje će sudjelovati na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu

Selektor 38. Pozorišnih igara ove godine je Strajo Krsmanović koji je danas u Jajcu predstavio glavni program ovogodišnjih igara.
Kultura / Kazalište | 15. 05. 2019. u 14:32 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstariji festival bosanskohercegovačkih pozorišta "Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine" u Jajcu ove godine će biti održan od 29. lipnja do 7. srpnja, donoseći raznovrstan i kvalitetan program. 

Selektor 38. Pozorišnih igara ove godine je Strajo Krsmanović koji je danas u Jajcu predstavio glavni program ovogodišnjih igara. 

''Festival u Jajcu je završna smotra profesionalnih kazališta Bosne i Hercegovine na kraju još jedne sezone, pijaca na koju kazališta iznose svoje najbolje ruho sačinjeno u protekloj sezoni'', istaknuo je za Fenu Krsmanović. 

On u osvrtu na situaciju u kojoj se nalazi umjetnost i umjetnici, između ostalog, kaže da umjetnici nisu dobri u revolucijama, da njima nije dato da nose oružje i ruše vlade. 

''Njihov domet je da upiru prstom i ukazuju na rigidnost kojom ih vlast drži u okovima neslobode. Što je vlast rigidnija, umjetnici su bolji '', smatra Krsmanović, nadajući se da će predstave selektirane za 38. Pozorišne igre u Jajcu biti prepoznate kao odlične. 

Za 38. Festival pozorišta/kazališta BiH u Jajcu selektor Strajo Krsmanović predložio je sedam predstava od 18 koliko su kazališta prijavila. 

Tako će publika u Jajcu moći da pogleda sljedeće predstave: "Karolina Nojber" autora  Nebojše Romčevića, redatelj Kokan Mladenović (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), "Zečija rupa" autora Davida Lindsay- Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), "Pink moon" po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), "Sječaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i "Mirišu li jorgovani u New Yorku" Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla). 

Organizator Pozorišnih igara je Dom kulture Jajce uz podršku Općine Jajce.

Kopirati
Drag cursor here to close