Predstava

Dar iz Sinja: Posušane oduševila 'Diva Grabovčeva'

Sinjani su sinoć svojim prijateljima iz Posušja darovali izvedbu potresne priče o hrvatskoj mučenici iz Varvare Divi Grabovčevoj, na čemu im je načelnik Branko Bago uputio osobitu zahvalu.
Kultura / Kazalište | 26. 01. 2020. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prosincu 2019. godine općina Posušje potpisala je Povelju o prijateljstvu i suradnji s Gradom Sinjom. Tada je kazano kako ona nije samo simbolika, već prilika za razmjenu iskustava i zajedničko djelovanje na izgradnji bolje budućnosti, a sinoć odigrana predstava prvi je korak na tome putu.

Naime, Sinjani su sinoć svojim prijateljima iz Posušja darovali izvedbu potresne priče o hrvatskoj mučenici iz Varvare Divi Grabovčevoj, na čemu im je načelnik Branko Bago uputio osobitu zahvalu.

Postava od 15 glumaca iz Sinjskog pučkog kazališta i Franjevačke klasične gimnazije Sinj potrudila se prenijeti publici priču o ovoj, na daleko poznatoj ljepotici, djevojci predanoj svojoj vjeri i svome Bogu, koju je na Kedžari, na Vran planini ubio turski beg nakon što je odbila njegovu prošnju. Priča o Divi je, osim kroz glumačke dijaloge i monologe prenošena i kroz guslarske izvedbe.

Glavne uloge tumačili su Dinko Franchini i Ana Bota, a u ostalim ulogama: Marin Kujundžić, Zoran Šabić, Blaž Toplak, Marija Mandac, Lovre Veraja, Marko Duvnjak, Nino Šimleša, Marta Šimić, Lucija Vučković i Ćiro Barać. Redatelj predstave je Željko Viculin koji se zahvalio na lijepom prijamu u Posušju i publici koja se odazvala u velikom broju na predstavu.

U pratnji svojih Sinjana u Posušju bila je i gradonačelnica Grada Sinja, Kristina Križanac, potom sinjski gvardijan fra Ante Čovo te predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj, Stipe Jukić.

Predstava je privukla veliki broj gledatelja u Posušju, ali i na domaćem terenu u Sinju, gdje je premijerno izvedena 8. prosinca u povodu 181. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije i Sjemeništa u Sinju. Nakon Posušja, organizatori su najavili postavljanje ove predstave u Imotskom, Zagrebu, Vitezu i Rami, ali i povratak u Posušje s novim izvedbama te uzvratni posjet posuških glumačkih skupina Sinju.

Kopirati
Drag cursor here to close