Britanci u Mostaru

“Poligon” u Mostaru: Kulturne veze su itekako važne

Kultura / Kazalište | 23. 09. 2017. u 07:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao ekskluzivitet ovogodišnjeg, trećeg međunarodnog festivala književnosti “Poligon”, koji se od 20. do 24. rujna održava u Mostaru, mostarska publika je prva imala priliku čuti dijelove najnovije knjige Tonyja Whitea iz Velike Britanije, čiji će roman “The Fountain In the Forest” biti u javnosti tek početkom sljedeće godine. White je u Mostaru prvi put, i poziv na “Poligon” jednostavno nije mogao odbiti.

“Ono što se sada događa u Europi pogotovo s Brexitom je pokazalo da su vrlo važne veze, pogotovo kulturne veze među državama. Mislim da su upravo ovakvi festivali način da se to i ostvari i zato mi je drago što sam tu”, kaže White.

Autor je pet romana i jedne publicističke knjige, An Another Fool in the Balkans. Zajedno sa Borivojem Radakovićem i Mattom Thorneom uredio je antologiju kratke priče Croatian Nights.

Bivši književni urednik Idlera, objavljivao je u Guardianu i New Statesmanu. Bio je kreativni direktor francuskog odjela u King's Collegeu u Londonu, a trenutno je direktor uprave londonskog radija Resonance 104,4 fm-.

“Na većinu festivala na kojima sam do sada bio obično dođete, obavite to što trebate i odmah idete dalje. Ovdje je drugačije: družimo se nekoliko dana i to je odlična prilika da se međusobno upoznaju autori iz raznih zemalja. Nikada nije previše prilika da se čuju autori kao ovi koji su ove godine na 'Poligonu'. Osim toga, kad ste duže u Mostaru, upoznate grad s jednim potpuno novim licem od grada o kojemu ste mislili da znate barem nešto”, smatra White.

Gost “Poligona” je i Niall Griffiths također iz Velike Britanije, autor sedam romana, nekoliko djela non-fiction i zbirki poezije, čija je ekranizacija trećeg romana, Kelly + Victor, osvojila BAFTA-u u 2013. I on je u Mostaru prvi put.

“Uvijek sam osjećao afinitet prema manjim zemljama, onima koje su bile kao 'usisane' od ideologija velikih sistema. Bio sam u Sarajevu nekoliko puta, dobro poznajem Hrvatsku, ali u Mostaru nikada prije nisam bio. Fascinira me grad kao takav, ne samo zbog rata nego i zbog Starog mosta i svega onog što grad nudi. Zato mi je drago što sam tu i zato su ovakvi festivali važni. Mislim da književnost ima snagu da mijenja inače ne bih pisao: vjerujem da literatura omogućava kontakt s dušama drugih ljudi i da otvara čovjeka prema drugima i prema svijetu”, kaže Griffiths.

Program drugog “Poligona” je počeo u jutarnjim satima, održavao sa nekoliko lokacija (Gimnazija fra Grge Martića, United World College, HDHS Kosača, Ćorovića kuća, Muzički centar Pavarotti) i ponudio je različite tematske cjeline: o literaturi, podijeljenim gradovima, regijama, kontinentu, jezicima i prevodima..., o kojima su, uz Whitea i Griffithsa, govorili i Alida Bremer, Lindita Arapi, Jonathan Bousfield, Edi Matić...

Organizatori festivala “Poligon” su Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača, Muzički centar Pavarotti, United World College, Muzej Hercegovine i Udruga Kurs.

Kopirati
Drag cursor here to close