Nebriga

Počitelj opasan po život?!

Kultura / Kazalište | 27. 09. 2017. u 11:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos tome što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u svom izvještaju nakon provedenog monitoringa upozorila da unutar povijesnog gradskog područja Počitelj postoji nekoliko situacija opasnih po život i sigurnost stanovnika i posjetitelja, turisti koji dolaze u ovaj hercegovački dragulj i dalje posjećuju objekte na kojima su uočena oštećenja.

Kako je objavio Dnenvi avaz, federalna uprava za inspekcijske poslove u međuvremenu je zatvorila Pašinu tabiju gdje je uočeno oštećenje konstrukcije i staklenih ploča po kojima se kreću posjetitelji.

No, žuta vrpca kojom je bio ograđen ulaz u Tabiju je, gdje je strgnuta, a turisti i dalje posjećuju ovaj objekt. Komisija očekuje da Federalna uprava za inspekcijske poslove postupi u skladu sa zakonom i kao hitnu mjeru naredi zatvaranje svih po život opasnih mjesta. Apelirali su na hitno poduzimanje širokih aktivnosti radi zaštite Gavran-kapetanove kule, Pašine tabije, Sišman-pašine medrese i Šišman-pašine džamije.

U svom nalazu, između ostalog, konstatirali su da Gavran-kapetanovoj kuli prijeti kolaps krovne konstrukcije te da su na Šišman Ibrahim-pašinoj medresi, zbog neodržavanja i neupotrebe objekta, vidljiva oštećenja pokrova.

Takoder, na Šišman Ibrahim-pašinoj džamiji vidljivi su tragovi prodora vode u objekt, posebno na mihrapskom zidu uz koji prodiru fekalije u harem, uz samu džamiju, a što je nastalo zbog pucanja kanalizacijske cijevi koja prolazi neposredno uz zid džamije.

O Počitelju je govorila i potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder, koja ej na press-konferenciji u Mostaru rekla da je ''stanje toliko alarmantno da državna Komisija upozorava da će u skorije vrijeme posla tamo imati vatrogasci i civilna zaštita s obzirom na to da su ugroženi, ne samo objekti u sklopu nacionalnog spomenika, nego i životi građana koji tamo žive i turista''.

Naša stranka već određeno vrijeme vrši monitoring rada državne Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika i vlada entiteta, koji su, kako je Pozder istaknula, dužni ulagati u očuvanje nacionalnih spomenika koji su pod njihovom ingerencijom.

Pojasnila je kako o nacionalnom spomeniku, kada se zaštiti, treba voditi računa.

''Olako se donose odluke o zaštiti, a zapravo je olako i ponašanje nakon što smo nešto zaštitili'', zaključila je potpredsjednica Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close