Pozorište lutaka

Što to svijetli u mraku? U Mostar stiže Festival lutkarske umjetnosti

Vrijeme je da Pozorište lutaka u Mostaru ponovo, kao pravi svitac, zasvijetli u mraku.
Kultura / Kazalište | 09. 03. 2021. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru održat će se od 26. do 30. rujna 2021. godine. Iza ovog velikog projekta stoji Pozorište lutaka Mostar čije priopćenje prenosimo u cijelosti: 

''Mostar je grad kojeg su, odavno, neki bolji i pametniji od nas, prozvali ''gradom opsjednutim pozorištem''. Još od devetnaestog vijeka ovdje su se izvodile profesionalne i amaterske predstave, režiralo se i glumilo, pravile kulise, šili kostimi, pisalo se za pozorište i o pozorištu. Publika je, sva sretna, uparađena hrlila da pogleda nove predstave ili potvrdi svoje mišljenje o onim već viđenim.

U davna vremena prve lutkarske predstave u Mostaru bile su predstave Karađoza, tradicionalnog turskog teatra sjenki, koje su se izvodile po mehanama i avlijama bogatijih kuća, na trgovima i sajmovima. Ali, već od kraja tridesetih godina prošlog vijeka, Đorđe Bovan, pionir savremenog lutkarstva u Mostaru, počeo je praviti prve marionetske predstave. Prvo sa zanesenim amaterima, zaljubljenim u lutkarstvo, kojima je prenosio prva znanja o scenskom životu lutaka, koja je sam stekao na svome lutkarskom školovanju u Ljubljani.

Od 1952. godine, u Mostaru je, u zgradi bivše jevrejske sinagoge u naselju Brankovac, osnovano profesionalno Pozorište lutaka, kojem je prvi upravnik postao upravo Đorđe Bovan.

Lutkarska umjetnost je u našem gradu postala priznata i poznata, a uspjesi ove teatarske ''kuće u Brankovcu'' bivali su sve veći, tako da je Pozorište lutaka Mostar postalo jedna od najznačajnijih lutkarskih činjenica u bivšoj Jugoslaviji.

Prema mišljenju mnogih teatarskih kritičara i teoretičara, sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga vijeka, i jedno od najboljih pozorišta lutaka u tadašnjoj zemlji.

Sve do zadnjeg desetljeća dvadesetog stoljeća i posljednjeg našeg rata bilo je tako. A onda je pao težak mrak na sve scene ovoga, po svjetlosti poznatog, grada. Ugasili su se reflektori i zamrli aplauzi.

Ipak, čak i tada, ostala su tinjati mala svjetla pozorišne nade, kao svici u tami, da bi se sačuvala za budućnost iskra pozorišne vatre koja se nije smjela ugasiti.

Čim je prošlo zlo vrijeme mostarska pozorišta su obnovila svoj rad, u od rata razorenim i neuvjetnim prostorima, na hladnim, prašnjavim i škripavim scenama, gdje su se polusmrznuti glumci grijali samo na plamenu ljubavi prema pozorišnoj umjetnosti.

Tako je i Pozorište lutaka moralo krenuti od nule, s novim ljudima, malobrojnim i neiskusnim ansamblom, s novom publikom zbog koje je vrijedilo iznova početi. I opet je, kao svitac, zasvijetlilo iz mraka.

Uspjelo je Pozorište lutaka opet izrasti, odškolovati svoje glumce, obogatiti ih iskustvom, koje su stjecali u suradnji sa ponajboljim europskim lutkarskim rediteljima, scenografima, kreatorima i majstorima lutaka.

Samo u posljednjih desetak godina Pozorište je sa svojim predstavama osvojilo preko šezdeset nagrada na domaćim i međunarodnim lutkarskim festivalima, gostovalo je u petnaest zemalja, zaslužilo pohvalne kritike pozorišnih stručnjaka i veliku podršku publike, svuda gdje bi dolazilo.

Vrijeme je da Pozorište lutaka u Mostaru ponovo, kao pravi svitac, zasvijetli u mraku.

Odavno već razmišljamo da pokrenemo festival lutkarstva. Na taj način našem gradu ćemo priuštiti pravi praznik lutkarske umjetnosti. Gradu koji je oduvijek bio poznat po svojoj neuporedivoj ljepoti i po svom toplom gostoprimstvu doveli bismo drage i vesele goste, spremne da daju najbolje od sebe da takav festival uspije, da spoji grad u veliku pozornicu na kojoj bi vladale lutke.

Festival za cijeli grad, za djecu i odrasle, za sve one čija mašta još može izmaštati ljepotu i sreću, za sve one kojima Mostar mora biti još otvoreniji, još širi i još ljepši. Sada je pravo vrijeme da takav festival počne.

Pozivamo naše prijatelje lutkare iz cijelog svijeta, a lutkari su poznati kao ljudi dobre volje, da se odazovu, da nam dođu, a mi im obećavamo kvalitetan festival, dobar provod i naša srca na dlanu.

Našem gradu garantiramo mnogo igre, divnih predstava i, barem u dane festivala, atmosferu dostojnu pravog grada umjetnosti i umjetnika, koji želi i može u budućnosti postati evropska prijestonica kulture.

Pozivamo naše prijatelje, lutkare iz cijelog svijeta, da za Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru prijave svoje najbolje predstave.

Bit ćemo im dobri domaćini, naš grad će za vrijeme festivala biti njihov drugi dom, a naša publika postaće njihov najbolji prijatelj.

Prvi Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru održat će se od 26. do 30.09.2021. godine.

Prijava za Festival kao i njegov Pravilnik mogu se preuzeti na web stranici Pozorišta lutaka u Mostaru. Rok za prijave je do 02.04.2021. godine.

Neka ovaj mostarski svitac još jače svijetli u mraku'', napisali su iz PLM. 

Kopirati
Drag cursor here to close