Festival dječje umjetnosti

Planeta teatar: Nagrada za najbolju režiju pripala Elici Petkovoj iz Pozorišta lutaka Mostar

Nagrada "Planeta teatar" - Grand prix za najbolju predstavu ovogodišnjeg Festivala dječje umjetnosti dodijeljena je večeras predstavi "Princezin rođendan" u režiji Todora Valova i u izvedbi Pozorišta za djecu Kragujevac.
Kultura / Kazalište | 06. 05. 2018. u 20:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada "Planeta teatar" - Grand prix za najbolju predstavu ovogodišnjeg Festivala dječje umjetnosti dodijeljena je večeras predstavi "Princezin rođendan" u režiji Todora Valova i u izvedbi Pozorišta za djecu Kragujevac.

Dodjelom nagrada, zahvalnica i priznanja večeras je u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru okončan 4. Festival dječje umjetnosti u okviru kojeg su djeca i njihovi roditelji imali priliku pogledati predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, ali i prisustvovati brojnim drugim sadržajima.

Predsjednica žirija za dodjelu nagrada kazališnim predstavama Selma Alispahić kazala je večeras dodjeljujući Grand Prix festivala da je predstava "Princezin rođendan" visokoestetizirana kazališna kreacija čiji su svi segmenti zaokruženi u cjelini.

Žiri čiji su članovi još i Emina Daut i Indira Kučuk-Sorguč ocijenili su da se radi o savršeno uklopljenom svakom segmentu predstave od adaptacije teksta, scenografsko-kostimografskog dojma, izbora glazbe i glumačke interpretacije do redateljskog pristupa koji su na dramski vrlo uvjerljiv način tretirali ideje bliske djeci i roditeljima.

Nagrada publike "Najjači aplauz" dodijeljena je predstavi "Alisa u zemlji čuda" redatelja Zorana Lozančića i u izvedbi Pozorišta lutaka Niš, a Alispahić je napomenula da su djeca ovakvom odlukom pokazala da već sada znaju prepoznati kvalitetu.

Ovaj žiri odlučio je nagradu za najboljeg glumca dodijeliti Ediju Ćeliću za ulogu Ivice u predstavi "Deveta ovčica" u režiji Ljudmile Fedorove i u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Za najbolju glumicu proglašena je Sanela Milošević za spektar uloga u predstavi "Mašta i mim" u režiji Sanele Milošević i Igora Greksa što je kreacija Pozorišnog studija "Nada theatre" iz Rume.

Nagrada za najbolji tekst i adaptaciju pripala je Emiliji Mrdaković za adaptaciju istoimene priče Ameli Frid "Ima li deda odijelo" Pozorišta mladih iz Novog Sada, dok je nagrada za najbolju režiju pripala Elici Petkovoj za režiju predstave "Punim jedrima" Pozorišta lutaka Mostar.

Direktor Festivala dječje umjetnosti Fahrudin Kučuk zahvalio je večeras svima koji su pomogli realizaciju četverodnevnog raznovrsnog festivala te je najavio da će i naredne godine biti upriličeno peto izdanje Festivala za kada je planirano da se ugoste i druga kazališta.

U suradnji sa Institutom za muziku, teatar i multimediju večeras je organizirano i prvo bosanskohercegovačko natjecanje za najbolji pop rok vokal na kojem je sudjelovalo 14 mladih pjevača u dobu između 12 i 16 godina koji su pjevali domaće i strane pop rok skladbe.

Nakon natjecanja dodijeljene su i nagrade za najbolju bajku, najbolji pop rok vokal, za doprinos glazbenom stvaralaštvu, za likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošću, ali i afirmirane stvaratelje da razvijaju kreativnost vezanu za djecu i mlade.

Knjiga, teatar, glazba, slikarstvo i kiparstvo bile su grane umjetnosti koje su zastupljene na 4. Festivalu dječje umjetnosti i koje uključuju djecu kao kreatore, a ne samo konzumente.

Ovaj festival prvi je umjetnički festival za djecu u BiH i internacionalnog je karaktera, ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Kopirati
Drag cursor here to close