Online predstava

Opustite se i nasmijite uz interesantnu NPM-ovu komediju ''Šta ćemo sad''

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo.
Kultura / Kazalište | 26. 05. 2020. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Online predstava ''Šta ćemo sad''

I ovog petka na online repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru je komedija koja će Vas opustiti i nasmijati do suza. Riječ je o predstavi ''Šta ćemo sad?'' autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića koja će biti dostupna za gledanje u petak, 29.svibnja od 20 sati.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Njih troje se nalaze u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni...?

Iako se na prvo čitanje doima kao komedija u kojoj se Đuro kao glumac primarno bavi strahom svoje profesije od praznog pozorišta, ubrzo se otkriva da je ovaj tekst egzistencijalna parodija stanja nas samih u društvu u kome se nalazimo.

''Šta ćemo sad?'' je moderna, aktuelna komedija koja koincidira s vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi pozorište danas, ali i društvo u cjelini. Sam režiser je na zanimljiv način okarakterisao predstavu, kazavši kako je ''Šta ćemo sad?'' poput dobrog sevdaha i filozofije te vrste muzike. ''Znaš ono, pjevaš, a plačeš''.

Iako po žanru komedija, predstava na specifičan način pristupa pojmu vica, razbija njegovu pretpostavljenu formu i na kraju ostavlja pomalo gorak okus i pitanje: ''Jesmo li mi sami postali vic?''.

Predstava je premijerno izvedena 18. prosinca 2014., a osvojila je Veliku lisku za najbolju predstavu po izboru publike na 12. međunarodnom festivalu komedije ''Mostarska liska 2015'', te je zabilježila i brojna gostovanja uz veliki interes publike.

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave ''Šta ćemo sad'' bit će podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici .

Kopirati
Drag cursor here to close