Zbog žena

Opera Carmen mijenja svršetak nakon 140 godina

U najnovijoj verziji talijanskog redatelja Lea Muscata, glavna junakinja Carmen neće biti ubijena u napadu odbačenog ljubavnika Don Josea
Kultura / Kazalište | 04. 01. 2018. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od 140 godina umiranja na sceni heroina čuvene opere "Carmen" u novoj talijanskoj produkciji ubija svog ljubavnika, umjesto obratno.

Opera poznata u cijelom svijetu francuskog skladatelja Georgesa Bizeta, koja je prvi put premijerno izvedena 1875. godine, imat će novi drugačiji završetak na izvođenju 7. siječnja u Firenci, a čiji je cilj da se istakne borba protiv nasilja nad ženama u Italiji.

U najnovijoj verziji talijanskog redatelja Lea Muscata, glavna junakinja Carmen neće biti ubijena u napadu odbačenog ljubavnika Don Josea, koga je ostavila radi poznatog toreadora, već ona ubija njega.

Direktor fondacije Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Cristiano Chiarot,  rekao je da je s Muscatom razgovarao o izmjeni opere kako bi imala moderniji kraj, preosi Srna.

"U vrijeme kada se naše društvo suočava s ubojstvima žena, kako se možemo usuditi da aplaudiramo ubojstvu žene", rekao je Chiarot za Reuters.

Prema službenim podacima, svaka treća Talijanka u dobi od 16 do 70 godina doživjela je fizičko ili seksualno nasilje 2014. godine, dok je 2016. godine ubijeno 149 žena, a polovinu njih ubili su aktualni ili bivši partneri.

Kopirati
Drag cursor here to close