Pozitiva

Obnavlja se Pozorište lutaka; U pripremi nova predstava

Uporedo s obnovom, radi se i na scenografiji za novu predstavu, a izvode se i probe.
Kultura / Kazalište | 06. 02. 2019. u 00:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozorište lutaka Mostar u 2019. zakoračilo je sa velikim projektom - riječ je o obnovi dvorane i uljepšavanju administrativne zgrade.

Nakon dvije godine intenzivnog planiranja i postavljanja prioriteta u obnovi i modernizaciji objekata, te 20 godina konstantnog ulaganja u produkciju, ovih dana u Pozorištu lutaka u Mostaru započeli su radovi na renoviranju velike scene i administrativne zgrade. Pozorišna zgrada je zadnji put obnovljena 1997. godine kada je ovo kazalište, nakon ratnih stradanja, svojoj publici ponovno otvorilo vrata.

Foto: Bljesak.info / Obnova Pozorišta lutaka

"Radovi koji su u ovoj fazi renoviranja obuhvaćeni odnose se na toplotnu i zvučnu adaptaciju unutarnjih zidova velike scene, nove elektroinstalacije, presvlačenje stolica za publiku, zamjena itisona te postavljanje bočnih staza za osobe sa invaliditetom. Pored unutarnjih radova planirana je i zamjena dotrajalih oluka te ugradnja protupožarnih vrata.

Obzirom da je velika scena, kao objekat, uvrštena na listu nacionalnih spomenika i da je pod zaštitom države, u protekloj godini su poduzete neophodne radnje za pribavljanje potrebnih dozvola za izvođenje vanjskih radova na fasadi. Za ovu fazu radova nadležna je Agencija 'Stari grad', a implementacija istih planirana je tijekom 2019. godine", kazao je za Bljesak.info direktor te ustanove Edin Kmetaš.

Pozorište lutaka do sada je za djecu odigralo brojne predstave. Također, osoblje tog kazališta se svake godine trudi da djeci ponudi nešto novo, odnosno neku novu predstavu. Tako je u pripremi i nova predstava pod nazivom 'Bajka o izgubljenom vremenu', a čija je premijera zakazana za 28.2.

Foto: Bljesak.info / Obnova Pozorišta lutaka

"Još 2017. godine započeli smo radove na zamjeni dotrajalih elektroinstalacija na administrativnoj zgradi. Krajem protekle godine nastavili smo radove na uređenju apartmana za gostujuće režisere i glumce, uređenju kuhinje i toaleta te, zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša Hercegovačko - neretvanske županije, uskoro objavljujemo i javnu nabavku za zamjenu vanjskih otvora na kompletnom objektu.

Sredstva za spomenute radove osigurala je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Mostar, Agencija 'Stari grad', Fond za zaštitu okoliša HNŽ, kao i mostarski gospodarstvenici, prijatelji kazališta, svojim donacijama.

Završetak svih radova u ovoj fazi i početak rada Pozorišta lutaka planirano je za 28. veljače 2019. godine premijernim izvođenjem nove predstave ove kuće pod nazivom 'Bajka o izgubljenom vremenu'", ističe Kmetaš.

Uporedo s obnovom, radi se i na scenografiji za novu predstavu, a izvode se i probe.

Inače, osnivač, prvi direktor i režiser Pozorišta bio je Đorđe Đoka Bovan, istinska legenda razvoja lutkarske umjetnosti u Mostaru. Poslije njega, valja izdvojiti Antonija Antu Karačića, koji je prvi počeo da ostvaruje suradnju sa najvećim lutkarskim imenima iz tadašnje Čehoslovačke.

Zatim slijede Jovo Spajić, Milivoje Mrkić i Mirzo Pelić. Odmah poslije zadnjeg rata v.d. direktora bio je Nuri-Džihan Kezman, od 1995. do 2000. godine direktor je bio Muhamed Nametak, a zatim, od 2000. do 2017. godine, Ranka Mutevelić, koja je uspostavila suradnju sa najistaknutijim lutkarskim stvarateljima iz Bugarske, Poljske, Slovenije i Bjelorusije. Od početka 2017. direktor Pozorišta lutaka u Mostaru je Edin Kmetaš.

Kopirati
Drag cursor here to close