50. obljetnica

Obilježen Zlatni jubilej sestara milosrdnica u Stocu

Kultura / Kazalište | 21. 09. 2017. u 10:18 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebinjski apostolski upravitelj biskup Ratko Perić u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka, protekle je nedjelje predvodio sv. Misu kojom je proslavljen Zlatni jubilej, 50. obljetnica života i rada sestara Milosrdnica u župi Stolac.

U 11 sati pošla je procesija iz sakristije na glavna crkvena vrata, predvođena križem, svijećama, ministrantima, a potom osmoricom svećenika koncelebranata i biskupom Ratkom.

Na glavnom ulazu oglasile su se s kora orgulje, pjevači otpočeli, a čitav puk prihvatio crkvenu pjesmu: ''Uđite s hvalama na vrata Njegova''. Bilo je ugodno i slušati i sudjelovati. Na početku sv. Mise nazočne je pozdravio stolački župnik don Rajko.

Biskup je, nakon župnikova pozdrava, u početku sv. Mise izrazio radost zbog ovoga Zlatnog jubileja sestara i župe, sve pozdravio, zahvalio sestrama za vjerno služenje u stolačkoj župi kroz ovih 50 godina i Crkvi u Hercegovini kroz 145 godina, jer su prve sestre Milosrdnice došle u Mostar, i Bosnu i Hercegovinu 1872. godine.

Poslije Evanđelja biskup je u svojoj propovijedi posebno naglasio da smo mi, bili živi bili mrtvi, vlasništvo Kristovo. Sv. Pričest dijelila su petorica svećenika.

Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio Trojedinom Bogu na svim dobročinstvima kojima je stolačku župu djelovanjem sestara obasipao kroz ovih 50 godina. Zahvalio je biskupu Ratku, svećenicima koncelebrantima, sestrama, pjevačima, ministrantima i svima okupljenima na sabranu sudjelovanju, a domaćim sestrama Slavomiri i Alojziji na zajedničkoj organizaciji i požrtvovnosti ovoga slavlja.

Iskazao je zahvalu čitavoj župi na svesrdnoj pomoći, a posebno domaćicama koje su, njih više od 40, u jutarnjim satima obasule župnu kuću raznim specijalitetima za današnje slavlje.

Prije završna blagoslova biskup je potaknuo sestre da i dalje vjerno rade na slavu Božju i na pomoć bližnjima. Sestre su djelovale na 10-mjesta u Hercegovini, danas Mostaru, Tomislavgradu, Ljubuškom i Stocu.

Poslije sv. Mise slijedila je svečana Akademija s osvrtima na prošlo razdoblje i s pjesmama domaćih zborova. Program je vodila s. Alojzija Ramljak, milosrdnica, katehistica u Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close