Mostarska djelidba

NP Mostar obilježava Svjetski dan kazališta online predstavom

Svjetski dan teatra obilježavaju kazališne kuće širom svijeta različitim programima, kao i čitanjem tradicionalne međunarodne poruke uoči izvođenja predstava.
Kultura / Kazalište | 26. 03. 2020. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodno pozorište u Mostaru, povodom prekida igranja predstava pred publikom zbog proglašenog stanja nesreće na nivou FBiH, obilježit će Svjetski dan kazališta u petak, 27.03.2020. godine prikazivanjem online predstave „Mostarska djelidba“ Skendera Kulenovića, u režiji Sulejmana Kuposovića, čime će ujedno započeti praksu redovnog online emitovanja svojih predstava prema standarnim, već ranije poznatim terminima, svakog petka u 20 sati. Gledanje predstava bit će omogućeno putem YouTube kanala, link: , a linkovi za gledanje predstava bit će objavljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta u Mostaru, kao i na web stranici: www.npm.ba.

Inače, Svjetski dan teatra obilježavaju kazališne kuće širom svijeta različitim programima, kao i čitanjem tradicionalne međunarodne poruke uoči izvođenja predstava. Tradicionalnu poruku koja se svake godine čita pred publikom, ovog puta će pročitati naša glumica Ajla Hamzić, a poruka će biti objavljena prije predstave na društvenim mrežama NPM-a. Autor ovogodišnje poruke je Šahid Nadim, dramski pisac iz Pakistana.

Predstava „Mostarska djelidba“ je parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima “našeg” svijeta i podneblja. Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja … sve. Tema aktuelna tada i izrazito aktuelna danas. Smjenjuju se generacije, politički i vladajući režimi ali mentalitet ljudi i problemi u osnovi ostaju uvijek isti. U režiji Sulejmana Kupusovića ova komedija počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, dajući predodžbu o periodu rata od ’92. do ’95. u BiH i zemlji u kakvoj živimo i danas.

„Mostarska djelidba“ doživjela je veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog bezvremenskog djela.

Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Ćorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić.

Predstava će biti dostupna na YouTube kanalu NPM-a tijekom cijelog vikenda.

Kopirati
Drag cursor here to close