Mostarska liska

Na Festivalu komedije odigrana predstava ''Mirna Bosna''

Međunarodni festival komedije "Mostarska liska", 15. po redu, traje do 27. travnja, a na programu je osam najboljih komedija.
Kultura / Kazalište | 23. 04. 2018. u 21:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru 15. međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", u ponedjeljak navečer u Narodnom pozorištu Mostar odigrana je predstava "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i u režiji Saše Peševskga. 

Predstava "Mirna Bosna" prikazuje odmetanje dvije male bh. obitelji u smjeru kriminalne organizacije. Izmučene siromaštvom i okoštale u uvjerenju da im nitko sa strane neće pomoći, one odlučuju iskoristiti svoju društvenu nevidljivost za bavljenje unosnim poslom trgovine narkoticima. 

S još uvijek ne u potpunosti propalim Rizom kao vođom, umirovljenicama Šapkom i Aleksandrom kao radnicama te jurodivim Bokijem kao pokrićem za njihov mali biznis, njih četvero su spremni uraditi sve što treba kako bi jednom zauvijek pobjegli od bijede. 

Predstava je naročito podesna za učenike strojarske, drvne, prometne  i drugih tehničkih škola te za učenike koji pohađaju zanat, a bježe sa prakse sve tri godine, navodi autor teksta predstave Boris Lalić. 

U predstavi igraju Feđa Štukan (Rizo), Gordana Boban (Aleksa), Vanesa Glođo (Šapka) i Davor Golubović (Boki). 

Za utorak večer najavljena je predstava “Jedvanosimsoboakalomistobo” Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Sarajevo. 

Međunarodni festival komedije "Mostarska liska", 15. po redu, traje do 27. travnja, a na programu je osam najboljih komedija. 

U stručnom žiriju ove godine su Zijah Sokolović, glumac, režiser, pisac, profesor, Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multinstrumentalist. 

Cijena ulaznica za predstave je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava je 50 KM. 

Kopirati
Drag cursor here to close