Nihad Kreševljaković

Nagrada Kairos stiže u sumornu BiH

Jedan je od autora filma ''Sjećaš li se Sarajeva'', koji se bavi razdobljem opsade, a od 2012. do 2016. obavljao je i posao direktora Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.
Kultura / Kazalište | 06. 03. 2019. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nihad Kreševljaković, direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS, dobitnik je ovogodišnje nagrade Kairos, jedne od najprestižnijih europskih kulturnih nagrada.

Ovu nagradu njemačka Fondacija Alfred Toepfer dodjeljuje europskim umjetnicima i znanstvenicima koji djeluju u području likovne i teatarske umjetnosti, glazbe, arhitekture, dizajna, filma, fotografije, književnosti i novinarstva, priopćeno je iz MESS-a.

Nagrada Kairos dodjeljuje se pojedincima za njihova umjetnička postignuća, ali i producentima, direktorima festivala, izdavačima, vlasnicima umjetničkih galerija i drugim osobama koje značajno doprinose razvoju europske umjetnosti i kulture. Cilj nagrade je odavanje priznanja istaknutim pojedincima koji sa poduzetnošću, upornošću i kreativnošću doprinose razvoju evropske kulture i interkulturalnog razumijevanja. Nagrada je nazvana po grčkom bogu Kairosu, inače bogu ''pravog trenutka'' i namjera joj je da ohrabri i promovira dobitnike u ''pravom trenutku tokom njihove karijere''.

Kreševljaković je diplomirao je na Odsjeku historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tijekom opsade Sarajeva, zajedno sa prijateljima, snimao je prizore iz života pod opsadom i dokumentirao svakodnevnicu svojih sugrađana, a nakon rata jedan je od suosnivača lokalne nevladine organizacije Videoarhiv-Biblioteka Hamdija Kreševljaković.

Jedan je od autora filma ''Sjećaš li se Sarajeva'', koji se bavi razdobljem opsade, a od 2012. do 2016. obavljao je i posao direktora Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

U objašnjenju žirija povodom izbora Kreševljakovića kao ovogodišnjeg dobitnika nagrade stoji da je on ''višestruko nadareni kulturni radnik, s naglašenom sposobnošću umrežavanja, kao i inspiracija i mentor brojnim kolegama''.

''Sa sumornom političkom i ekonomskom situacijom u svojoj domovini djeluje kombinirajući idealizam, istrajnost i pragmatizam. Komitet za dodjelu KAIROS nagrade prepoznao ga je kao predstavnika vitalne, ali financijski izraženo osiromašene i nepodržane kulturne scene u devastiranoj regiji, čiji predvodnici rijetko uživaju adekvatnu pažnju zapadne Europe i još rjeđe dobivaju priznanje za svoj rad'', navodi se u obrazloženju.

Nihadu Kreševljakoviću će nagrada Kairos za 2019. biti uručena 28. travnja u kazalištu Deutsches Schauspielhaus u Hamburgu.

Kopirati
Drag cursor here to close