Pozorište lutaka

Mostarsko pozorište u borbi za najbolju predstavu na međunarodnom festivalu

Ovaj festival trajat će šest dana, a u natjecateljskom dijelu programa osim Bosne i Hercegovine nastupaju pozorišta iz devet zemlja i to Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Slovačke, Poljske, Bugarske, Rusije i Italije.
Kultura / Kazalište | 04. 10. 2019. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bajka o izgubljenom vremenu'' Pozorišta lutaka u Mostaru natječe se na festivalskom programu 18. međunarodnog festivala pozorišta za djecu koje se će biti otvoreno u nedjelju u Dječjem pozorištu Republike Srpske u Banja Luci.

Ovaj festival trajat će šest dana, a u natjecateljskom dijelu programa osim Bosne i Hercegovine nastupaju pozorišta iz devet zemlja i to Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Slovačke, Poljske, Bugarske, Rusije i Italije.

Natjecanje i radionica

Prve festivalske večeri, u nedjelju, nastupit će pozorište koje je odnijelo pobjedu na prošlogodišnjem festivalu Dječje pozorište Subotica iz Srbije sa predstavom "Izvini mama".

Uz Mostarsko pozorište i njihovu predstavu ''Bajka o izgubljenom vremenu'', na festivalskom programu su i predstave "Kaštanka", Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, "Tursko ostrvo" Pozorišta "Tjatr", iz Nitra, "Lijepo zeleno ostrvo" u izvođenju Pozorišta LALKA, iz Varšave, "Djevojčica sa šibicama" Mini teatara iz Ljubljane, "Zamrznute pjesme" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, "Palčica" Pozorišta "Pas lutalica" iz Sankt Peterburga, "Cipolinove avanture", Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne, te "Priča o čovjeku i njegovoj sjenci" Teatra "Aktivni sastojak“, iz San Cesario di Leccea. Osim toga publika će imati priliku da pogleda i predstave "Ježić Žožo" Pozorišta mladih iz Novog Sada, "U dalekom kraljevstvu, u dalekoj zemlji" Umjetničkog studija "Lutka" iz Moskve, "Petar Pan" Teatra za djecu i mlade iz Skoplja, "Ribar i zlatna ribica" Teatar "Aladin" iz Sofije kao i "Čudotvorno kresivo" beogradskog Malog pozorišta "Duško Radović.

Osim natjecateljskog dijela programa 9. listopada organizirana je i Lutkarska radionica sa Zijahom Sokolovićem, a na završnoj večeri prije dodjele nagrada nastupit će Pozorištance "Puž" iz Beograda.

Izbornik festivala je Predrag Bjelošević, a u žiriju festivala su Jovica Pavić, reditelj iz Beograda, Selma Parisi, dramaturg i teatrolog iz Zagreba, te Božana Bjelić, glumac-lutkar iz Banja Luke.

Važna godina

Ljiljana Labović Marinković, direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koje organizira ovaj festival istaknula je da im je ova godina posebno značajna obzirom da je inače broj 18 najvažnijih u životu čovjeka i djeteta. Na konferenciji za novinare povodom održavanja festivala istaknula je da ovaj festival postaje punoljetan što osim radosti predstavlja i obavezu instituciji da možda sljedeće godine drugačije pristupi organizaciji festivala.

 Zbog 18. rođendana festivala svi ansambli će nakon predstava umjesto cvijeća dobiti rođendanske torte. Osim toga ona je najavila i da će i u sljedećim godinama u festivalskom žiriju biti umjetnici iz ansambla Dječjeg pozorišta RS.

Božana Bjelić, glumac-lutkar, istaknula je da obzirom da je član žirija ima veliki zadatak, kojem se raduje obzirom da u Banja Luku dolaze značajna imena iz ove umjetnosti i pozorišta koja redovno osvajaju nagrade na festivalima pozorišta za djecu.

Na kraju festivala nagrade će dobiti najbolja predstava, režija, scenografija, muzika, te pet glumaca koji će na poklon dobiti ulje na platnu sa motivima cvijeća umjetnice Maje Dodig, navodi Anadolija. 

Kopirati
Drag cursor here to close