Nakon 45 godina

Mostarski teatar mladih nastavlja dalje

Nakon konferencije na Memorijalnoj sceni 2532 odigrana je predstava "Uspavanka za Mladenku"
Kultura / Kazalište | 22. 02. 2019. u 22:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodnom konferencijom "Teatar kao arhiv sjećanja" u petak je započeo trodnevni program obilježavanja 45 godina rada Mostarskog teatra mladih (eMTeeM).

Povodom ove godišnjice direktor Teatra Sead Đulić je izjavio za Bljesak.info kako su sve ove godina protekle u traganju za odgovorom na pitanje koje su postavili kad su osnivali ovaj teatar. Naime, znali su što neće ali, kako je kazao, nisu baš bili sigurni što žele.

''Taj tadašnji teatar nam se nije sviđao, htjeli smo novi. To traganje za novim teatrom nas i drži svih ovih 45 godina. Mi još uvijek tragamo za odgovorom i kad nam se učini da smo ga pronašli mi opet produžimo jer uvijek ima nešto novo'', kazao je.

Nakon konferencije na Memorijalnoj sceni 2532 odigrana je predstava "Uspavanka za Mladenku" koja na dokumentarni način progovara o zločinu počinjenom nad hrvatskim civilima u rujnu 1993. godine u selu Grabovica, između Jablanice i Mostara.

U subotu se program nastavlja svečanom dodjelom Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja "Grozdanin kikot", a trodnevna manifestacija bit će zaključena u nedjelju premijerom izvedbom predstave "Ričard III."

Mostarski teatar mladih od osnutka djeluje, usprkos svim nedaćama minulog vremena, u kontinuitetu. Do sada je realizirao preko 170 premijernih predstava i odigrao oko 11.000 repriznih predstava te oko 1.600 drugih programa. Predstave i programe  eMTeeM-a vidjelo je oko 2.300.000 gledatelja na pet kontinenata.

Kazalište je dobitnik značajnih domaćih i međunarodnih nagrada za umjetničke rezultate, ali i brojnih priznanja za društveni angažman. Član je više međunarodnih asocijacija i mreža što mu osigurava svakodnevnu komunikaciju s teatrima i teatarskim umjetnicima, sveučilištima, časopisima i brojnim pojedincima iz cijelog svijeta.

Prve kazališne korake na sceni tog kazališta učinili kasniji profesionalci Dragan Despot, Snježana Martinović, Nebojša Kundačina, Tea Alagić, Belma Lizde, Silvana Vučić i brojni drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close