Oda radosti

Mostarski teatar mladih 1974. gostovao u Zenici

Kultura / Kazalište | 21. 01. 2012. u 10:17 M.M.
Kopirati

Mostarski teatar mladih 1974. sinoć je gostovao na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa predstavom "Oda radosti" (Deveta nedovršena). Riječ je o predstavi, odnosno projektu, koji otvoreno, bez bilo kakvog ustezanja i zadrške govori o nama, našoj bliskoj prošlosti, našoj sadašnjosti, ali i sagledava budućnost kakvom je vide mladi ljudi.

''U protekloj godini imao sam priliku da vidim nekoliko predstava, koje su, uvjetno rečeno, rađene po principu dokumentarističkog teatra, rađene na sličan način kao ''Oda radosti''. Mogu vam reći da „Oda radosti“ po mom osobnom sudu ni po čemu ne zaostaje iza tih predstava. Ona komunicira na isti način kao i te predstave , hajmo reći, etablizirane i navikane. Budi istu količinu emocija i na isti način, zapravo, ostavlja publiku impresioniranu, ne samo načinom i interpretacijom glumaca, nego i svim onim što teatarsku predstavu čini predstavom. Znači svim ostalim elementima, prije svega glumačkim izrazom i glumačkom igrom'', rekao je Hasan Džafić, dramski pisac i dramaturg BNP-a Zenica.

Džafić ističe kako je prijem predstave bio odličan, što se vidjelo po reakciji publike. Aplauz je bio dugotrajan. Glumci su nekoliko puta izlazili na bis i utisci su zaista pozitivni.

''Ja osobno sam izuzetno potresen predstavom. Na trenutke sam se svoj njenoj satiri i crnohumornim elementima grohotom smijao i na taj način primio neke stvari, ali tragične stvari iz rata su me vrlo pogodile, tako da sam na samom kraju, čuvši neke priče, u kojima sam se prepoznao, pustio i suzu“, rekao je Džafić.

Pred publiku su izašli Tinja Došen, Amra Prutina, Belma Salkunić, Marijana Živanović, Armin Hadžumusić, Lazar Jovanov, Novak Simić i Enes Salković. Dramaturg predstave je Ljubica Ostojić a redatelj Sead Đulić.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.