2532

Mostarski Festival autorske poetike počinje u petak

Festival će otvoriti dvoje mladih glumaca Mostarskog teatra mladih (eMTeeM), dobitnika posljednje eMTeeM-ove godišnje nagrade za glumačka ostvarenja Sarah Sarić i Faris Količić, a potom će biti izveden rad u procesu "Game".
Kultura / Kazalište | 26. 08. 2020. u 11:19

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrdeset peti mostarski teatarski festival - Festival autorske poetike počet će u petak, 28. kolovoza, na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 20.30 sati.

Poštujući epidemiološke mjere i računajući na sigurnost sudionika festivala, gostujućih sedam predstava odabranih za službeni program, bit će izvedene u dvorani gdje će distanca i nošenje maski biti obvezni, a gledateljima će te predstave također biti dostupne na online platformi.

Festival će otvoriti dvoje mladih glumaca Mostarskog teatra mladih (eMTeeM), dobitnika posljednje eMTeeM-ove godišnje nagrade za glumačka ostvarenja Sarah Sarić i Faris Količić, a potom će biti izveden rad u procesu "Game". Radi se o predstavi koja nastaje na materijalu dobivenom kroz realizaciju 15 dramskih radionica s migrantima iz Migrantskog kampa Salakovac. Sve je to dio projekta IMPACT.

Osnovna ideja projekta, kojeg sufinancira Europska komisija kroz program Erasmus Plus, KA 2 Strateška partnerstva u području mladih / inovacija, pružanje je mogućnosti za zabavu i socijalnu uključenost izbjeglica na zapadnom Balkanu korištenjem kazališnih i umjetničkih strategija.

Tijekom prve faze, projekt će promicati suradnju i razmjenu najboljih praksi među europskim kazališnim kućama s prethodnim iskustvom u radu s izbjeglicama i balkanskim umjetničkim grupama. Tijekom ove faze razvit će se strategija socijalnog uključivanja.

Tijekom druge faze, balkanske umjetničke grupe provodit će gore izrađene strategije kroz umjetničke radionice s izbjeglicama i lokalnim zajednicama zapadnog Balkana i na kraju će provesti završne izvedbe.

Treća faza posvećena je masovnoj komunikacijskoj i diseminacijskoj kampanji objavljivanjem smjernica o tome kako koristiti izvedbene umjetničke strategije za socijalno uključivanje, promotivni video i ankete, navodi se u priopćenju eMTeeM-a.

Svečana premijera predstave "Game" očekuje se tijekom rujna kao kruna projekta. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Edina Delalić, Irma Lipovac, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija i Haris Pašić, a predstava je autorski projekt Seada Đulića.

Kopirati
Drag cursor here to close