Valerija Bago

Mostarska studentica predstavila kazališni prvijenac

Studentica Studija novinarstva i hrvatskog jezika autorica je predstave "Samo me čekaj dugo" koja je premijerno izvedena u Galeriji Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.
Kultura / Kazalište | 24. 06. 2021. u 11:43 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nikada se nisam okušala u pisanju dramskog teksta i jednostavno je došlo nenadano u mislima koje sam pretočila na papir i sada sve ono što je bilo komad papira ili misao postalo je jedno malo teatarsko djelo", kazala je za Bljesak.info autorica teksta nove predstave Sveučilišnog studentskog teatra Valerija Bago.

"Samo me čekaj dugo" kazališni je prvijenac studentice Studija novinarstva i hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a kako ističe predstava je produkt ljubavi prema poeziji.

Ruski pjesnik kao inspiracija

"Za pisanje predstave motivirala me je ljubav prema poeziji. Željela sam približiti poeziju ljudima.  Odabrala sam svoju najdražu pjesmu koja će biti građa za cijelu priču i tako je nastao i sam naziv predstave 'Samo me čekaj dugo'", navela je Bago za Bljesak.info.

Okosnica predstave je pjesma čuvenog sovjetskog pjesnika Konstantina Simonova, a predstava je namijenjena svim uzrasti. 

"Ovo je univerzalna priča, ali upravo zato što je univerzalna svatko može pronaći neku svoju poruku ili poveznicu s vlastitim životom, strahovima i čekanjima", poručila je.

Poetski teatar 

Predstava "Samo me čekaj dugo" zapravo je poetski teatar, gdje se klasičnim dijaloškim scenama pridružuju stihovni fragmenti popraćeni koreografijom i glazbom.

Bago ističe kako joj je nakon pisanja predstave bilo ključno da se njezina zamisao ostvari na kazališnim daskama što su u Sveučilišnom studentskom teatru i ostvarili.

"Reakcije publike su divne i naravno da je to poticaj za daljnji rad. Zbog toga jedva čekam reprizu predstave koja bi se trebala odviti na jesen", kazala je za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Sveučilišni studentski teatar izveo predstavu u Mostaru

Posušanka je svoju ljubav prema daskama koje život znače razvila još u srednjoj školi, a pisanje predstave ostvarenje je dugogodišnjeg sna.

"Ljubav prema kazalištu rodila se još u srednjoj školi i to sasvim slučajno kada sam ušla na jednu audiciju potpuno nespremna, na nagovor prijateljice. Od tog trenutka osjećaj koji u meni vlada na kazališnoj sceni u meni budi snažne emocije i ta ljubav zaista postaje sve jača", poručila je Bago.

Novo kazališno djelo

Ona navodi kako već razmišlja o drugom kazališnom djelu koje se znatno razlikuje od prvijenca, a hoće li ono ugledati svjetlo dana prepustit će vremenu.

"Ne volim unaprijed planirati stvari, ali potajno se nadam kako ću nastaviti u ovom smjeru", istaknula je Bago.

Foto: Bljesak.info / Sveučilišni studentski teatar izveo predstavu u Mostaru

Predstava "Samo me čekaj dugo" premijerno je prikazana u Galeriji Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Predstavu je režirala akademska glumica i docentica na Filozofskom fakultetu Tina Laco, dok je za scenski pokret bila zadužena akademska glumica Fatima Kazazić Obad. 

Drugo prikazivanje predstave najavljeno je za jesen.

Kopirati
Drag cursor here to close