Predstave

Mostarska liska-Trifunović: Ljepota će promijeniti svijet

Kultura / Kazalište | 27. 04. 2017. u 23:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Malu lisku' stručnog žirija za ulogu u predstavi 'Buzdovan - Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića', Kruševačkog pozorišta iz Srbije, osvojila je glumica Biljana Nikolić. Ova je predstava izvedena kao predzadnja u konkurenciji 14. Međunarodnog festivala komedije 'Mostarska liska', koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar.

Glumica Biljana Nikolić, dobitnica 'Male liske' po odluci stručnog žirija za najbolju glumicu/glumca večeri za ulogu u predstavi 'Buzdovan', kaže da je zbog nagrade presretna. "Nagrada me iznenadila, nisam je očekivala. Naravno da mi nagrada znači mnogo – prvo, što sam od ranije željela doći ovdje, a sad sam prvi put ovdje. Oduševljena sam gradom i utoliko mi je nagrada još draža. Publika je bila divna, vidi se da je prava kazališna i da reagira baš tamo gdje treba", kaže Nikolić.

Do kraja festivala ostale su još dvije predstave: u petak, 28.4., kao posljednja predstava u natjecateljskom dijelu festivala bit će izvedena predstava Narodnog pozorišta Mostar 'Odumiranje međeda' po tekstu Branka Ćopića i u režiji Emira Kapetanovića. Dodjela nagrada je u subotu, 29.4. u 20 sati, nakon čega slijedi predstava u čast nagrađenih 'Stari klovni' Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica.

Na izvedbi predstave 'Buzdovan' u Narodnom pozorištu Mostar bio je i glumac Tomislav Trifunović sa suprugom, čiji su sinovi Sergej i Branislav također poznati glumci. Tomislav Trifunović bio je glumac u Narodnom pozorištu Mostar 1970./1971. Njegova supruga je Mostarka, a Sergej Trifunović često ističe – da nije bilo Narodnog pozorišta, ne bi bilo ni njega.

"Sve je slučaj u životu. Slučajevi se događaju, nekad su sa happy endom, nekad nisu, a ovaj naš slučaj je ispao s velikim happy endom. Sergej je rođen u Mostaru, mlađi sin je također glumac... Moja supruga nikada nije bila glumica. Uvijek sam mislio, i s obzirom da smo nas trojica glumci pogotovo, da netko mora biti normalan u kući. Tako da je i ostala jedina normalna u kući", kaže Trifunović kroz smijeh.

Tomislav Trifunović došao je u Mostar kao gost festivala zajedno sa Kruševačkim pozorištem, čiji je član ansambla bio u dva navrata. "Meni je Mostar veoma drag. Tu sam imao puno prijatelja. Sve do 1991. sam dolazio u Mostar svake godine, nakon toga rjeđe. Naravno da sam se i sada u Narodnom pozorištu Mostar sjetio mnogo ljudi, dragih lica, dragih ljudi, kolega, prijatelja...
Mnogi nažalost nisu više među živima. I čovjek se sjeti htio ili ne htio tih ljudi. Danas, šetajući Mostarom, sjetio sam se i mnogih ljudi iz grada s kojima sam se družio, s kojima sam sjedio po kavanama itd. Sve to donosi i malo sjete i tuga... Ali, život ide dalje". Vjeru u pozorište, kaže, nije izgubio. Naprotiv.

"Ja se držim one devize Dostojevskog, koji je pisao mnogo mračnih romana, i u jednoj rečenici kaže 'Samo će ljepota promijeniti svijet'. I ja duboko vjerujem u to da samo ljepota može promijeniti svijet. I ljude u tom svijetu. Ja sam u to duboko uvjeren i to će se dogoditi kad – tad. Mostarska liska je jedna od tih ljepota.

Svaki festival koji se održava bilo gdje pod kapom nebeskom je velika ljepota za ljude, za žitelje, pogotovo za manje gradove, to su praznici. I mislim da festivala treba biti još više", kaže Trifunović. Pitamo ga za kraj hoćemo li ga ponovno gledati na sceni NPM-a, možda u nekoj predstavi Narodnog pozorišta Mostar. Teško mu je, kaže, pokrenuti se od kuće, ali – nikad ne reci nikad.

Stručni žiri 'Mostarske liske' radi u sastavu Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić, žiri medija: Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić, žiri publike Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Sve predstave na festivalu 'Mostarska liska' počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, a ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a. Radno vrijeme blagajne je od 9 do 14 sati, pa od 18 sati do početka predstave. Rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected] i porukom u inbox na Facebook stranici NPM-a. Cijena je 10 KM.

Generalni sponzor 14. 'Mostarske liske' je Addiko Bank. Službeno piće festivala je Sensation!, pokrovitelji Grad Mostar i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a medijski pokrovitelji Dnevni list, Bljesak.info, City TV, Radio Gradska Mreža i LED Media.

Kopirati
Drag cursor here to close