Kerempuh

Mostarci otvaraju 45. Dane satire Fadila Hadžića

Autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave, "Identitluk" nastaje prema motivima zbirke eseja Amina Maaloufa "U ime identiteta"
Kultura / Kazalište | 04. 06. 2021. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Identitluk" HNK u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, otvorit će večeras u Satiričkom kazalištu Kerempuh kazališni festival 45. Dani satire Fadila Hadžića, koji do 26. lipnja donosi 14 predstava u utrci za festivalske nagrade.

Autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave, "Identitluk" nastaje prema motivima zbirke eseja Amina Maaloufa "U ime identiteta" i propituje što se događa kad se pojam identiteta opasnom zamjenom teza izjednačuje s pojmom pripadnosti, te zbog čega se upravo u toj identitetskoj zamci skrivaju začeci različitih ideoloških sukoba, pa i krvavih ratova.

Humanistička misao Amina Maaloufa dala je tematski okvir, idejno polazište koje autorski tim predstave zajedno s glumačkim ansamblom pretvara u punokrvan kazališni materijal snažnog satiričkog naboja i otvorenoga kritičkog pogleda.

Predstava gledatelje vodi na seminar o dijalogu i toleranciji koji je organizirala jedna međunarodna udruga. Tema seminara upravo je zbirka eseja Amina Maaloufa koju svatko od sudionika, zaplićući se u vlastite predrasude i predodžbe, iščitava na svoj način. Različite interpretacije Maaloufovih ideja postaju izvor scenskih napetosti, ali i komičnih situacija.

Igraju Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Jelena Kordić Kuret, Amela Kreso, Ivo Krešić, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović i Ivan Skoko.

Redateljica je Tanja Miletić Oručević, dramaturg Dragan Komadina, scenografkinja i kostimografkinja Sabina Trnka, a autor glazbe Husein Oručević. Za svjetlo je odgovoran Uroš Škiljević, a za ton Mladen Andrijanić i Andrijan Zovko.

"Identitluk" na iznimno satiričan i duhovit način progovara o našim etničkim i vjerskim antagonizmima, o kontaminiranosti velikim nacionalno-povijesnim naracijama, o zastrašujućem zadahu prošlog rata oko čijeg početka, tijeka i ishoda još uvijek ne možemo postići bilo kakav konsenzus, rekao je o predstavi dramaturg Dragan Komadina.

"Unatoč svim antagonizmima i razlikama u tematskom smislu, uzeti kao polazište u teatarskom projektu zbirku eseja ovog kršćanskog Arapina s pariškom adresom, iz naše mostarske perspektive nedvojbeno znači graditi još jedan scenski most – most koji funkcionira mostotvorno na mnogim razinama", poručio je.

Revija ponajboljih domaćih i regionalnih satiričnih i komediografskih ostvarenja

Međunarodni kazališni festival 45. Dani satire Fadila Hadžića zagrebačkoj će publici u Satiričkom kazalištu Kerempuh od 4. do 26. lipnja predstaviti ukupno 14 ponajboljih satiričnih i komediografskih ostvarenja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Nakon svečanog otvaranja uz goste iz Mostara, Kerempuh će ugostiti kazališta iz Zagreba, Splita, Rijeke, Beograda, Ljubljane i Banje Luke, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić.

Iz Beograda dolaze kazališta Atelje 212 s predstavom Nikolaja Koljade "Lažljivica" u režiji Stefana Sablića (5. lipnja), te Beogradsko dramsko pozorište s predstavom "Ružni, prljavi, zli" Slobodana Obradovića prema motivima istoimenog filma Ettorea Scole, u režiji Lenke Udovički (22. lipnja).

Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati i ljubljansku predstavu "Umjetnost je ormar" Daniila Harmsa u režiji Ivana Peternelja i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča i Društva za umetnost Avgus (6. lipnja), te banjolučku "Skupštinu" Gradskog pozorišta Jazavac, nastalu po motivima teksta "Obiteljska skupština" Cristine Clemente, u režiji Ivana Plazibata i adaptaciji Ivane Stjepanović (17. lipnja).

Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom "Laponija" Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre (19. lipnja), te HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat (23. lipnja).

Od zagrebačkih kazališta na festivalu će nastupiti HNK u Zagrebu s predstavom "Znaš ti tko sam ja" autora i redatelja Ivana Penovića (24. lipnja), Gradsko dramsko kazalište Gavella (15. lipnja) s autorskim projektom Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića "ZAGREB 2020. (dramski koncert)", Teatar Exit s predstavom "Fešta" Josipe Anković i Josipa Ledine (16. lipnja), te ZKM s "Dobro je dok umiremo po redu" Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića (18. lipnja).

Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh, izvest će tri svoje predstave, "Predsjednici&ca" Tarika Filipovića i Borisa Svrtana u režiji Tarika Filipovića (12. lipnja), autorski projekt Bobe Jelčića "Hrvatski put ka sreći" (13. lipnja), te "Gruntovčane" Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana u režiji Rajka Minkovića i Borisa Svrtana (11. lipnja).

Festival završava 26. lipnja svečanom dodjelom festivalskih nagrada, o kojima će odlučivati tročlani žiri, u sastavu Bojana Radović, Ivana Krizmanić i Matko Botić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close