Zmaj i princeze

Mostarci osvojili nagradu na lutkarskoj smotri u Bugojnu

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka dodjeljuje se ansamblu Lutkarskog kazališta Mostar (BiH), u predstavi ''Zmaj i princeze'', u režiji Kyriakosa Argyropulosa i Stanislava Staneva
Kultura / Kazalište | 13. 09. 2019. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučani su zatvorili 10. Bugojansko lutkarsko bijenale u Bugojnu sa predstavom ''Mačak u čizmama'', Dječjeg pozorišta Republike Srpske.

Lutkarska republika spustila je festivalsku zastavu i pozdravila mališane Bugojna sa radošću, radoznalošću do sljedećeg Susreta kazališta lutaka BiH.

Mala raja teatra kroz ovih pet dana uživala je u poučnim lutkarskim predstavama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, te Bosne i Hercegovine.

Članovi dječjeg žirija Una Ugarak, Nedim Ugarak, Tara Velagić, Sajna Huskić, Alma Bušatlić, Jasmina Velagić, Naida Bušatlić, Elma Skeho dodijelili su nagradu ''DJEČIJEG ŽIRIJA'', predstavi ''NEZABORAVAK'', Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku.

Stručni žiri, u sastavu Zoran Đerić, predsjednik, Ria Trdin, član i Dubravka Zrnčić-Kulenović, član, odgledao je sve predstave iz Služenog i Pratećeg programa 10. Bugojanskog lutkarskog bijenala, te zaključio da su sve izvedbe bile na visoko profesionalnoj razini, što pokazuje da lutkarska umjetnost u regiji ima svoj kontinuitet, kao i umjetnički razvoj.

Žiri posebno ističe hrabre repertoarske pomake, kao i razvoj animacijskih dosega u igri ansambala. Također, Žiri je utvrdio, da se niti jedna od izvedenih predstava u Službenom programu nije odlikovala cjelovitim umjetničkim integritetom, te se Žiri odlučio da dodijeli pet ravnopravnih nagrada ansamblima i pojedincima, a ne predstavi u cjelini:

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka dodjeljuje se ansamblu Teatra za djecu i mladina iz Skopja (Sjeverna Makedonija), u predstavi ''Tobi'', u režiji Dragoslava Todorovića. Grupna animacija tehnološki složenih lutaka bila je ujednačena i usklađena, te glumački posvećena.

Foto: PR / Završena lutkarska smotra u Bugojnu i dodijeljene nagrade

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka dodjeljuje se ansamblu Lutkarskog kazališta Mostar (BiH), u predstavi ''Zmaj i princeze'', u režiji Kyriakosa Argyropulosa i Stanislava Staneva. Scensko-lutkarska igra ansambla je bila energična, nadahnuta i duhovita.

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka  dodjeljuje se ansamblu Dječjeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka (BiH), u predstavi ''Mačak u čizmama'', u režiji Todora Valova. Ansambl je pokazao disciplinu i spretnost u uspostavljanju odnosa glumac-lutka.

Nagrada za najbolju glumačko-lutkarsku interpretaciju dodjeljuje se glumcu Hoseu, Mini teatra iz Ljubljane (Slovenija), u predstavi ''Korenčkov palček'', u režiji Roberta Valtla.  Ovaj umjetnik se izvrsno snalazio u brzim promjenama u razigranoj, komunikativnoj i umjetničko lutkarskoj igri.

Nagrada za cjelokupnu likovnost predstave dodjeljuje se Olegu Katorginu za predstavu ''Zatvorenik i šestoprsti'', Pozorišta mladih iz Novog Sada (Srbija), u režiji Dimitrija Vihreckog. Autor u predstavi koristi inovativne materijale i kroz pojednostavljena scenografska rješenja postiže maksimum značenja. Njegova scenografija nije svedena na deskriptivno već na metaforičko, što odgovara idejnosti teksta.

Foto: PR / Završena lutkarska smotra u Bugojnu i dodijeljene nagrade

Žiri je također donio i 3 priznanja:

Akademiji za umjetnost i kulturu iz Osijeka (Hrvatska) za diplomsku predstavu ''Pleti mi, dušo, sevdah'', pod mentorstvom doc. art. Maje Lučić Vuković i doc.art. Tamare Kučinović. Predstava pomiče granice lutkarske umjetnosti i doprinosi razvoju lutkarstva u regiji.

Maji Lučić Vuković za dugogodišnju suradnju sa Bijenalom i uspješno realiziranu radionicu ''Manipulacija lutkom i analiziranje njezinih mogućnosti''.

EKO ART-u iz Bugojna, za petnaestogodišnji rad i afirmaciju kazališne umjetnosti kod djece i mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close