Knezović i Pehar

Mostarci među najboljim glumcima Kazališnih igara

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Strajo Krsmanović, Irina Dobnik i Adnan Lugonjić.
Kultura / Kazalište | 10. 07. 2018. u 08:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumci Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Slaven Knezović i Robert Pehar dobili su nagradu za najbolja glumačka ostvarenja ovogodišnjih Kazališnih igara u Jajcu.

''Jako mi je draga, to je priznanje za moj kazališni rad koji je u zadnje vrijeme moje karijere malo zapostavljen na račun filma. Drago mi je vratiti se kazalištu, pogotovu igrati u jednoj dobroj i uspješnoj predstavi sa malom i poletnom ekipom. Nekako se tu čovjek regenerira i vrati u mladost'', istaknuo je Knezović.

Osim Mostaraca, istu nagradu su dobili: Kaća Dorić (Narodno pozorište Sarajevo), Aleksandar Seksan (Narodno pozorište Sarajevo) i Remira Osmanović (Narodno pozorište Tuzla i Prešernovo gledališće Kranj, Slovenija).

Odlukom Stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini ovogodišnjih Kazališnih igara Bosne i Hercegovine proglašena je predstava "Sabirni centar" u režiji Marka Misirače, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor,. 

Dramarturgu te predstave Ivanu Velisavljeviću pripala je nagrada za najbolju dramaturgiju za predstavu "Sabirni centar", dok je Jelena Vidović dobila nagradu za najbolju kostimografiju u istoj predstavi. 

Nagrada za najbolju režiju pripala je Dini Mustafiću za predstavu "Sve se nekako preživi osim smrti" (Narodno pozorište Sarajevo). 

Ljubici Ostojić pripala je Nagrada za najbolji dramski tekst za predstavu "Sve se nakako preživi, osim smrti" u kojoj je ulogu ostvarila i Najbolja mlada glumica ovogodišnjih Igara Dina Mušanović. 

Najbolju glazbu imala je predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo” Sarajevskog ratnog teatra SARTR te su nagrađeni Damir Nevesinjac i Basheskia. 

Vedranu Hrustanoviću pripala je Nagrada za najbolju scenografiju u SARTR-ovoj predstavi "Jedvanosimsoboakalomistobo". 

Odlukom izbornika Igara Almira Bašovića publika je u devet dana festivala na sceni Doma kulture vidjela šest predstava - "Sve se nekako preživi osim smrti" (Narodno pozorište Sarajevo), "Sve o ženama" Pozorišta Prijedor, "Jedvanosimsoboakalomistobo" SARTR-a, "Sabirni centar" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, "Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!" Narodnog pozorišta Tuzla i "Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. 

Čuvar ključeva Grada Jajca ove godine bila je dramaturginja i redateljica Dubravka Zrnčić-Kulenović. 

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Strajo Krsmanović, Irina Dobnik i Adnan Lugonjić. 

Organizator najstarijeg festivala profesionalnih kazališta BiH - Kazališnih igara BiH je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

Kopirati
Drag cursor here to close