''25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru''

Mostar – uspješno kazalište s jasnom vizijom vlastite budućnosti

„Monografija donosi mnoštvo obrađenih i uređenih teatrografskih podataka i sadržaja, ali i svjedoči o društvenom i političkom kontekstu ne samo nastanka, već i cjelokupnog djelovanja HNK Mostar“, izjavio Vukoja.
Kultura / Kazalište | 13. 12. 2019. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„U ovih 25 godina imali smo 60 premijera te 42 festivalska nastupa s kojih smo se vratili s 33 nagrade. Gostovali smo u 40 različitih mjesta u BiH te u 22 u Republici Hrvatskoj. Pored toga, gostovali smo i u Njemačkoj, Češkoj, Austriji i Srbiji“, kazao je, među ostalim, ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja na predstavljanju monografije „25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“ koja je održana 12. prosinca 2019. godine na Maloj sceni HNK Mostar.

Foto:PR / „25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“

Svjedoči kako je HNK Mostar danas, usprkos raznim i mnogim problemima s kojim se u ovih 25 godina susretao, repertoarski profilirano kazalište koje razumije i prati suvremene teatarske estetike i izričaje“, izjavio Vukoja. 

Foto:PR / „25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“

Monografiju su, uz Ivana Vukoju, predstavili redateljica, dramaturginja i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Dubravka Zrnčić Kulenović, predsjednik Upravnog vijeća HNK Mostar Miroslav Palameta te umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, a moderatorica je bila Anita Milićević. Također su nastupili glazbeni gosti Gitarski trio Robert Sivrić, Ivan Zvonimir Stejskal i Bruno Vuger s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru koje je pripremio Miljenko Puljić.

Foto:PR / „25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“

Dubravka Zrnčić Kulenović je naglasila teatrološku vrijednost i kvalitetu monografije, ali i istaknula kako je HNK Mostar, s obzirom na uvjete nastanka i djelovanje, i produkcijski i estetski uspješnije kazalište od nekih mnogo većih kazališnih kuća.

Foto:PR / „25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“

Prema riječima Miroslava Palamete „monografija predstavlja svjedočanstvo i primjer kako jedna institucija s kvalitetnim djelatnicima, s mudrom i nesebičnom upravom, i u ovom ekonomski i politički kaotičnom vremenu, može postizati iznimne uspjehe i imati jasnu viziju vlastite budućnosti.“

Dragan Komadina istaknuo je kako je HNK mostar i hrvatsko i mostarsko i bosanskohercegovačko kazalište, ali i da je krajnji cilj  „što prije postati moderno i respektabilno kazalište u europskim okvirima“.

Foto:PR / „25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“

„Možda se to iz ove današnje perspektive čini preambicioznim, ali sam siguran da idemo u dobrom smjeru i da smo već ostvarili zapažene rezultate na tom putu“, kazao je Komadina.

Kopirati
Drag cursor here to close