Centar za dramski odgoj

Mostar: Prijavite se na 22. konferenciju ''Što (ni)je dramski odgoj''

Konferencija će pokušati ispitati mogućnosti i predstaviti stanje raznih dramskih i teatarskih oblika rada koje nazivamo zajedničkim imenom Dramski odgoj.
Kultura / Kazalište | 22. 01. 2020. u 22:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

22. Međunarodna konferencija ''Što (ni)je dramski odgoj'' održat ćese od 21. do 24. veljače 2020. godine u Centru za dramski odgoj u Mostaru.

24. veljače 2020. godine navršava se 46 godina postojanja Mostarskog teatra mladih koji je pionir dramsko-pedagoškog rada u Bosni i Hercegovini. Ova Konferencija doprinos je Centra za dramski odgoj ovoj značajnoj godišnjici.

Konferencija će pokušati ispitati mogućnosti i predstaviti stanje raznih dramskih i teatarskih oblika rada koje nazivamo zajedničkim imenom Dramski odgoj, te čuti primjere dobre prakse, razmijeniti ideje i mišljenja, te sagledati mogućnosti suradnje i zajedničkog djelovanja, ali i pokušati dati odgovore na brojne dileme, pitanja i nedoumice koje proizilaze iz bavljenja ovom temom.

Konferencija će pokušati identificirati neke od oblika rada s djecom i mladim ljudima koji se predstavljaju u javnosti kao primjeri dramskog odgoja, a u suštini se radi o nečem drugom. Konferencija ima namjeru ukazati na brojne zloupotrebe i manipulacije terminom dramski odgoj, a sve u cilju zaštite brojnih pojedinaca i organizacija koji se dramsko-pedagoškim radom bave na veoma ozbiljan i stručan način, te u konačnici i samih sudionika tog procesa.

Konferencija je namijenjena za sve one koji vjeruju da umjetnost ima moć koja utječe na svijest pojedinca, koja utječe na njegovo ponašanje i mijenjanje, za sve one koji vjeruju da mijenjajući pojedinca mijenjamo i svijet u kojem živimo, te onima koji žele mijenjati svijet u kojem živimo zajedno s drugima iz bližeg i daljnjeg okruženja, čvrsto vjerujući da se boljim organiziranjem i razumijevanjem ovakvog bavljenja dramom i teatrom može postići i bolje razumijevanje i nas međusobno, ali i onih s kojima radimo.

Konferencija je posebno namijenjena onima koji vjeruju da ne postoje tako čvrste granice koje snaga ljudskog uma, okupljenog oko neke ideje, ne može prevazići i udruženim snagama stvarati nova djela, novu energiju, novu budućnost...

Konferencija je namjenjena i onima koji su spremni sudjelovati u raspravi o razumijevanju dramskog odgoja u našem društvu, ali i u establiranim teatarskim krugovima, o nerazumijevanju ovog snažnog pokreta, ali i o onima koji krijući se iza stečenih pozicija ulaze u ovu djelatnost samo da bi je iskoristili kad se pojave značajni finansijski grantovi.

Konferencija je namijenjena svima onima koji vjeruju da je umjetnost pravo svih, a ne privilegija odabranih.

Konferencija je namijenjena i onima koji koristeći umjetnost kao sredstvo pomažu ljudima da bolje razumiju svijet u kojem žive, ali i da sebe osnaže za život u tom svijetu.

Ključni govornici provocirat će diskusiju i postavljati pitanja na koja ćemo tijekom konferencije tražiti odgovore, ali i praktično kroz više radionica i prezentacija predstaviti različita iskustva iz svog rada.

Sudionici Konferencije vidjet će i neke od predstava nastalih kao rezultat dramsko-pedagoškog rada.

Nazočit će i dodjeli Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja ''Grozdanin kikot'', te drugih godišnjih priznanja koja dodjeljuju Centar za dramski odgoj i Mostarski teatar mladih.

Svi koji su zainteresirani za sudjelovanje u radu konferencije, pozvani su da prijave svoje referate, izvještaje, prezentacije svoga rada, radionice, ili druge oblike sudjelovanja u radu konferencije. Pored naziva teme, potrebno je priložiti i kratak opis teme o kojoj želite govoriti ili rada koji želite prezentirati. Ovaj sažetak ne bi trebao sadržati više od 1.500 znakova. Potrebno je dostaviti i kratki životopis.

Sudionici čije teme budu prihvaćene, bit će gosti konferencije.

Rok za prijave je 10. veljače 2020. godine, a kotizacija iznosi 50 KM. Jezik: lokalni i engleski. Prijave i informacije na: [email protected] i broj +387 61 626 978.

Organizatori će tiskati Zbornik svih radova s Konferencije na lokalnim jezicima i engleskom jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close