10. rujna

Mostar: Počinje 46. Festival autorske poetike

Na festivalu će bit izvedeno sedam predstava koje se natječu za pet festivalskih nagrada.
Kultura / Kazalište | 09. 09. 2021. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 10. rujna, na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 20:00 sati bit će otvoren 46. Mostarski teatarski festival - Festival autorske poetike.

''Festival će ove godine biti u nešto skromnijem izdanju zbog nezavidne finansijske situacije, jer postojanje Mostarskog teatra mladih i dalje je ignorirano od struktura vlasti u Mostaru'', priopćili su organizatori.

Na festivalu će bit izvedeno sedam predstava koje se natječu za pet festivalskih nagrada i to četiri ravnopravne nagrade "Mravac" za umjetnički stav u bilo kom elementu umjetnosti teatra, te nagradu za najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi ime po preminuloj dugogodišnjoj dramaturginji saradnici Mostarskog teatra mladih Ljubici Ostojić.

Direkcija Festivala po prvi put ove godine dodijelit će i nagradu za umjetničku hrabrost.

Za otvaranje Festivala, koji će trajati do ponedjeljka 13. rujna, publici se nudi predstava domaćina "Pusta zemlja" urađenu po čuvenoj istoimenoj poemi T. S. Eliota. Pusta zemlja je duga poema koja je široko priznata kao jedna od najpoznatijih poema 20. vijeka i najznačajnije djelo moderne poezije. Objavljena je 1922. godine. Poema se prvi put pojavljuje u Ujedinjenom Kraljevstvu u oktobarskom izdanju časopisa ''The Criterion'', u Sjedinjenim Američkim Državama u izdanju časopisa ''The Dial'' za studeni mjesec, a u prosincu 1922. godine je objavljena kao knjiga.

Poznata je po frazama poput ''April je najsvirepiji mjesec'', ''Pokazaću ti strah u pregršti praha'' i mantri na jeziku sanskrit ''Shantih, shantih, shantih''. Eliotova poema nam predstavlja legendu o Svetom gralu i Kralju Ribaru u kombinaciji s prikazom suvremenog britanskog društva. Eliot ukazuje na mnoge književne i kulturne aluzije iz Zapadnog kanona, budizma i hinduističkih Upanišada i zato mnogi kritičari i znanstvenici smatraju ovu poemu mračnom.

U predstavi igraju: Sara Kljajić, Sarah Sarić, Irma Lipovac, Miran Bečević, Kemo Krpo, Haris Pašić, Adnan Bratić, Tarik Begović i Anes Mušić, a režirao je Sead Đulić.

Kopirati
Drag cursor here to close