Uživajte

Mnogo smijeha u svibnju uz predstave NPM-a

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave će biti podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici.
Kultura / Kazalište | 29. 04. 2020. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti Narodno pozorište u Mostaru je i za mjesec svibanj pripremilo raznovrstan i zanimljiv online repertoar koji će vas nasmijati do suza. Naime, od pet pripremljenih predstava čak četiri su komedijskog žanra, a u nastavku saznajte o kojim predstavama je riječ.

Mostarska djelidba

U sjećanje na nedavno preminulog glumca NPM-a Mirsada Elezija, u petak, 01.05.2020 godine, od 20 sati bit će omogućeno gledanje komedije ''Mostarska djelidba'' Skendera Kulenovića, u režiji Sulejmana Kupusovića.

Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja… sve. Smjenjuju se generacije, politički i vladajući režimi, ali mentalitet ljudi i problemi u osnovi ostaju uvijek isti. U režiji Sulejmana Kupusovića ova komedija počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, dajući predodžbu o periodu rata od ’92. do ’95. u BiH i zemlji u kakvoj živimo i danas.Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Ćorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić.

Soboslikar

U petak, 08.05. od 20 sati, za online gledanje bit će dostupna komedija ''Soboslikar'' autora Donalda Churchilla, u režiji Emira Spahića.

Predstava je premijerno odigrana 21.12.2011. godine. Komedija situacije i intrige, dinamična, lagana i moderna. Radnja je smještena u dnevni boravak bračnog para Hornebeam, u sedamdesetim godinama prošlog vijeka, period seksualne revolucije, studentskih protesta i rock'n roll-a. Dinamičnom i inventivnom igrom akteri ove predstave, koristeći sredstva komedije, ne daju odgovore već postavljaju pitanja, te publici ostavljaju mogućnost propitivanja uzroka rušenja ustaljenih etičkih normi usko vezanih za brak, povjerenje, preljubu, sreću, pravdu...

U predstavi igraju: Emir Spahić, Amela Kreso i Maja Zećo.

Derviš i smrt

Narednog petka, 15.05.,od 20 sati na rasporedu je predstava ''Derviš i smrt'' Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića.

Predstava govori o Ahmedu Nurudinu, dervišu koji živi u tekiji, i o njegovoj ispovijesti koja započinje saznanjem da mu je brat nevin uhvaćen i zatvoren u tvrđavu. Nurudin želi spasiti brata i saznati za što je optužen, ali u pokušaju da oslobodi brata suočava se sa različitim situacijama, te se njegov pogled na svijet mijenja.

U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

Anđeli Babilona

Komedija ''Anđeli Babilona'' nastala prema tekstu Mate Matišića, pod režiserskom palicom Admira Glamočaka, na repertoaru NPM-a je u petak, 22. svibnja od 20 sati.

Predstava ''Anđeli Babilona'' propituje duboke intimne granice do kojih smo kao pojedinci spremni ići kako bi izbjegli direktnu konfrontaciju sa nadređenim autoritetima, odnosno, koja je cijena našeg konformizma? Jesmo li spremni odreći se sebe zarad pozicije i fabriciranog ugleda u društvu? Da li je to vrijedno? Razmišljamo li, pri tome, o sebi i pravim vrijednostima života mnogo važnijim od pozicije i ugleda? Interesantna, uzbudljiva i energična komedija koja na ironičan i duhovit način prikazuje ono sa čime se, zapravo, svakodnevno susrećemo i suočavamo.

Glumačku postavu čine: Admir Glamočak, Ajla Hamzić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi i Amela Kreso.

Šta ćemo sad

Posljednjeg petka u mjesecu svibnju, 29.05.,na rasporedu je još jedna sjajna komedija ''Šta ćemo sad'' Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo.

Njih troje se nalaze u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni...?
“Šta ćemo sad?” je moderna, aktualna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi teatar danas, ali i društvo u cjelini. Sam režiser je na zanimljiv način okarakterizirao predstavu, kazavši kako je ''Šta ćemo sad?'' poput dobrog sevdaha i filozofije te vrste muzike. ''Znaš ono, pjevaš, a plačeš''. Iako po žanru komedija, predstava na specifičan način pristupa pojmu vica, razbija njegovu pretpostavljenu formu i na kraju ostavlja pomalo gorak okus i pitanje: ''Jesmo li mi sami postali vic?''.

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave će biti podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close