Samo interno

MESS: Sporna predstava neće biti izvedena

Kultura / Kazalište | 09. 10. 2016. u 15:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava redatelja Olivera Frljića na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Europske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS.

''Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta'', navodi se u priopćenju Direkcije MESS-a nakon raznih pritisaka, širenja dezinformacija te upućenih prijetnji organizatorima.

Naime, "prijava dostavljena Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskom tisku, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi redatelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH".

''Netočni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS. Svi oni koji su sudjelovali u netočnom interpretiranju detalja iz predstave izvan potrebnog konteksta, te širenju lažnih navoda i dezinformacija uzrokovali su direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici'', priopćila je Direkcija festivala.

MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabrane, čime su nanijeli štetu Festivalu i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.

Budući da ulaz na predstavu neće biti moguć publici sa kupljenim kartama, Direkcija Festivala moli publiku za uvažavanje odluke koja je donesena u interesu sigurnosti svih.

Novac za kupljene ulaznice će biti vraćen tijekom slijedećeg tjedna o čemu će Direkcija blagovremeno obavijestiti javnost, stoji u priopćenju Direkcije MESS-a.

Podsjetimo, Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo se priopćenjem za javnost u kojem traži od nadležnog ministra i uprave MESS-a da skinu s repertoara predstavu Olivera Frljića "Naše nasilje i Vaše nasilje", navodeći kako ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.

Nakon toga je stigao i demant u kojem Uprava Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke navodi da predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" ni u jednom segmentu nema namjeru uvrijediti niti omalovažiti bilo koju vjersku zajednicu, te da ne dovodi u pitanje vrijednosti niti jedne religije.

Kopirati
Drag cursor here to close