Teatarski festival

MESS donosi 22 predstave iz 13 zemalja

Kultura / Kazalište | 08. 09. 2017. u 12:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnje 57. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koji će trajati od 30. rujna do 8. listopada, bit će otvoreno u Zenici predstavom "Slijepi pjesnik" u izvođenju belgijske trupe "Needcompany", koju predvodi višestruki festivalski laureat Jan Lauwers.

Govoreći na konferenciji za medije o suradnji u programu ovogodišnjeg Festivala, direktor BNP Zenica Hazim Begagić naglasio je da je "MESS jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u regiji, zbog čega su sretni što bh. publici zajedno predstavljaju što se deogađa u europskom i svjetskom teatru".

Tijekom devet festivalskih večeri publika će imati priliku vidjeti 22 predstave iz 13 zemalja, koje su vrlo različite po sadržaju i teatarskim formama, ali i temama. Na ovogodišnjem MESS-u gledatelji će vidjeti programe plesnog teatra, marionetske opere, teatar predavanja i performansa, a obrane predstave bit će ispričane iz perspektiva koje rijetko čujemo u javnom prostoru.

Fokus ovogodišnjeg Festivala je afirmacija različitosti kao suštinske vrijednosti svakog, a posebno bh. društva i poseban akcent festivala je i na bh. teatru i produkciji.

''U oficijelnom programu će biti tri predstave iz BiH 'Otkrivanje žene', 'Moja fabrika' i 'Mi djeca s kolodvora Zoo', dok će u zasebnom programu 'MESS Market' s fokusom na bh. produkciju biti odigrane četiri predstave'', istaknuo je direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Sve bh. predstave pratit će selektori i selektorice festivala iz Francuske asocijacije za distribuciju umjetnosti ONDA i drugih zemalja, dok će se i ove godine nastaviti intenziviranje suradnje s drugim gradovima i institucijama, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Narodnim pozorištem Mostar i kulturnim centrima u Visokom i Konjicu.

Umjetnička direktorica Festivala Selma Spahić istaknula je da će festivalska publika imati priliku slušati i vidjeti iskrene, bolne i zabavne priče iz perspektiva koje rijetko čujemo u javnom prostoru kao što su priče djece, interseksualnih osoba, gluhih osoba ili izbjeglica.

''Predstave su kao himne različitosti, izvan granica onoga što društvo nameće kao 'normalno', izvan granica boje kože, spola, seksualne orijentacije, religije ili pripadnosti državama'', kazala je Spahić i istakla da MESS i ove godine pruža priliku mladim redateljima da predstave svoj rad.

Među imenima koja će obilježiti ovogodišnji MESS, osim Needcompanyja, su laureati David Espinosa, Paolo Magelli, te Arpad Schilling, Andriy Zholdak i Milo Rau, čija je predstava proglašena najboljem u 2016. godini prema ocjeni najuglednijeg teatarskog časopisa "Theater Heute".

Kopirati
Drag cursor here to close