MTM

MAT fest u Mostaru

I ovogodišnji dan teatra za mladu publiku provodio se pod motom: Povedi dijete u teatar.
Kultura / Kazalište | 21. 03. 2021. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je na Memorijalnoj sceni 2532 u Mostaru otvoren MAT fest broj 11. Prije predstave "Mali Agaton" DIS-Pozorišta mladih iz Banja Luke glumica eMTeeM-a Sarah Sarić pročitala je ovogodišnje poruke upućene u povodu 20. ožujka - Međunarodnog dana kazališta za mladu publiku.

Poruke su uputile: Yvette Hardie, predsjednica ASSITEJ-a, Međunarodnog udruženja teatra za djecu i mlade, Malaika Hlatsheayo, 14-togodišnjakinja iz Južne Afrike koja voli teatar, igra i upravo je objavila svoju prvu knjigu, The Belly Button (Pupak), Luisa Crobelatti je 20-godišnjakinja koja živi u Sao Paulu. Od 2014.g. je članica Paideije i san joj je biti glumica i nastupati po svijetu, Suzzane Versle ima 23 godine i studentica je rukovodilačke škole za umjetnost u Bruxellesu.

Prošle godine je igrala u Drop by Drop (Kap po kap), predstavu o njenom iskustvu tokom putovanja u Izrael i Palestinu i Hinata Sakai je desetogodišnjakinja. Živi u Kanagavi u Japanu. Član je regionalnog teatra 'Our Town' ("Naš Grad"). Na Sceni se prvi put pojavila sa četiri godine, glumeći Spot-billed Duck (Patka s plaćanjem) sa svim njenim prednostima.

I ovogodišnji dan teatra za mladu publiku provodio se pod motom: Povedi dijete u teatar.

U nedjelju, drugog dana MAT festa na repertoaru je predstava "Hiljadarka" Mostarskog teatra mladih. Predstava je nastala na osnovu četiri mikrodrame autora iz Francuske koji su ih pisali za konkurs na temu "hiljadarka". Autori su: Jean-Noel Fenvvick, Francis Huster, Cristophe Huysman, Bernard da Costa. Predstavu je režirao Sed Đulić, a igraju Nudžejma Kezo, Adis Sandžaktar, Miran Bečević, Haris Pašić, Irma Lipovac, Tarik Begović, Kemo Krpo, Sarah Tiro, Anes Mušić i Mirza Humo.

''Svijet Hiljadarke možda je san, a možda i stvarnost. Upravo zato vrijedi doći. Šta god, neodoljivo podsjeća na našu realnost. Ako ne znamo da li je san ili stvarnost u potpunosti smo sigurni da je komedija'', naveo je MTM.

Kopirati
Drag cursor here to close