Legendarni član Audicije uskoro u Mostaru

'Marinko Ćutuk' za Bljesak: Humor je način obrane i pomoći

"Nekad je bilo 7 padeža, a danas ima i osmi korumptiv, kome i koliko?'' Zato i ima razloga da i dalje bude neurozan i ponovno kaže: "Da sam normalan, poludio bih''
Kultura / Kazalište | 17. 10. 2019. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema osobe  koja se 80-ih godina nije smijala recitirajući dosjetke Marinka Ćutuka iz legendarne ''Audicije'' o monologu ili recitaciji tužne priče o ''Keruši i njenih sedam malih kučića'' ili one svima znane ''Ja čet'ri sata čamim čekajući k'o budala…''. Iza ovih riječi stoji Željko Ninčić, koautor prve i jedini autor kasnijih legendarnih ''Audicija'', koje je kroz sve ove godine pogledalo više od 2,5 milijuna gledatelja, a samo u dvorani Vatroslav Lisinski predstava je rasprodana čak 40 puta.

Legendarni glumac Željko Ninčić stiže u Mostar 24. listopada, kao Marinko Ćutuk (Ero s ovoga svijeta) i kao Veseli (Primi me) -  dva lika iz Audicije, s najnovijom predstavom ''Ero sa ovoga svijeta''. 

Stand - up komedija Željka Ninčića na programu je 24.10. u 20  sati u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača,

Bljesak.info: 24. listopada dolazite u Mostar gdje ćete u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače izvesti stand up predstavu –''Marinko Ćutuk Ero s ovoga svijeta & Primi me'' – više od sat i pol ćete se obraćati publici – je li vam ''naporno'' izvoditi stand-up formu predstave i da li je ''olakšica'' to što je Marinko Ćutuk na ''svom terenu'' u Mostaru?

Stand up varijanta ima svoje čari scenskog izražavanja.Ovo je po prvi put da se na ovaj način predstavljam u Mostaru, pa će biti interesantno vidjeti kako će publika reagirati. Dugogodišnje iskustvo sa Audicijom na jedan način sam prebacio u potpuno drugu formu .To je ustvari esencija iz Audicija, pretočena na monološki način izražavanja. I zato, koliko god je Marinko Ćutuk na 'domaćem terenu' - to je i obveza više, jer sam pred hercegovačkim kritičarima.

Bljesak.info: Predstava je zabavna i ozbiljna, šta više preovladava od to dvoje? Ozbiljnost ili zabava?

Nastojim da sve što radim bude aktuelizirano i vezano za svakodnevni život, tako da ima dosta ozbiljnih tema, koje i nisu za ''šupanje'' - ali eto, ja sam se i sa tim 'poigrao'. Kad danas pitaš ljude kako žive - lakše je reći od prvog, kad se primi plaća do drugog nekako - a od drugog do prvog nikako. Ustvari, ja nastojim sve što je izuzetno ozbiljno, pokazati i prikazati na drugačiji - humorističan način.

Bljesak.info: Je li teško nasmijati Mostarce?

Danas je teško nasmijati bilo koga, pa i Mostarce - jer se nemamo čime pohvaliti u zadnje vrijeme. Ali eto, na komičan način je ipak lakše govoriti o problemima. Tako, kad su pitali Cigana:'Kako živiš?', a on odgovara: ''Nema struja, nema voda, nema šta nema''. Ili Veselog – koji je drugi lik iz predstave, kad ga pitaju: ''Veseli, gdje živiš?'', a on odgovara: ''Ja ne živim, već preživljavam''. Veseli je inače, predstavnik izbjeglica, koji kaže: ''Svi smo mi izbjeglice, samo se različito češljamo.''
Kraj same predstave je i napravljen sa ozbiljnim pitanjem, adaptacijom Šantićeve ''Ostajte ovdje'', sa aktualnim regionalnim pitanjem "Da li da ostanem ovdje"?  Znači, koliko god su teme ozbiljne, humor je način obrane i pomoći .

Sa predstavom ''Najnovija Audicija'', poznata kao ''Audicija - Primi me'', vjerojatno sam jedini koji je imao exYu turneju, oko 1200 predstava . Ali (uvijek ono ali), zbog nekih loših dešavanja vezanih za autorska prava, nestao sam iz dijela regije - tako da danas najviše gostujem u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Foto: PR / Marinko Ćutuk 24. listopada stiže u Mostar

Marinko Ćutuk je jedan od najpopularnijih Hercegovaca, koji se pojavio u scensko-medijskom životu . Iako je njegovo "rađanje" bilo u najgorim vremenima (devedesetih) - eto ipak je preživjeo zahvaljujući svom karakteru, piratskim VHS kasetama, Youtube-u …
Danas Marinko uspoređuje i govori o onim i ovim vremenima, ali i o svom pogledu na sve. Pa kaže o novim vremenima: "Nekad je bilo 7 padeža, a danas ima i osmi korumptiv, kome i koliko?'' Zato i ima razloga da i dalje bude neurozan i ponovno kaže: " Da sam normalan, poludio bih.''

Bljesak. info: Kakve uspomene Vas vežu za Mostar?

Gdje god da idem i kuda god prolazim, u gotovo svim kontaktima sa ljudima - Mostar je uvijek asocijacija na nešto lijepo, tako da bez obzira na sva dešavanja, mišljenja sam da kao što ni pjesma o Emini, tako i ljepota u Mostaru - nikad umrijet neće.  A za mene, Mostar - to je centralni grad Hercegovine, osim Širokog Brijega - gdje sam proveo svoje djetinjstvo i Nevesinja - odakle mi je porijeklo, tako da mi je uvijek bio u sred srca.

Bljesak.info: Danas svi žele biti pjevači, glumci, političari – imamo jednu hiperprodukciju svega i svačega. Koliko je onda kvalitet primaran kada je u pitanju Vaša profesija, glumačka? Koliko se cijeni na glumačkoj sceni regije?

Dostupnost tehnici je napravila hiperprodukciju, pogotovo u medijima.Gluma se još čuva na scenama teatra, ali i tamo je teško. Glumci se izgleda lagano, ali sigurno vraćaju putujućem kazalištu. Komičari su u svemu posebna priča, jer su oni ustvari napomena da sve ovo možda i nije tako kako izgleda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close