Bravo

Lutfest: 3 nove nagrade za Pozorište lutaka u Mostaru

Sve u ovoj predstavi je podređeno poetskom izrazu koji samo lutkarstvo može donijeti. Glumci koristeći svoje tijelo dovode predstavu do neslućenih poetskih dubina.
Kultura / Kazalište | 05. 10. 2020. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na upravo završenom 21. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu – LUTFEST koji se održao u Istočnom Sarajevu, Pozorište lutaka u Mostaru osvojilo je čak tri značajne nagrade.

Igor Vidačković dobio je Nagradu za najbolju animaciju za ulogu u predstavi 'O nježnosti', nastaloj prema ideji i u režiji Ines Pašić, slavne svjetske lutkarke, inače rođene Mostarke. Nagradu za kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru dobio je cijeli ansambl spomenute predstave. Nagradu ''Poetika lutkarskog izraza – Vojislav Vujanović'' također je dodijeljena predstavi ''O nježnosti''.

Sve ove nagrade dodijelio je Stručni žiri kojim je predsjedavao Igor Bojović, dramski pisac, dramaturg i scenarista, direktor Pozorišta ''Boško Buha'' iz Beograda.

OBRAZLOŽENJE STRUČNOG ŽIRIJA: Sve u ovoj predstavi je podređeno poetskom izrazu koji samo lutkarstvo može donijeti. Glumci koristeći svoje tijelo dovode predstavu do neslućenih poetskih dubina.

Podsjećamo da je Pozorište lutaka u Mostaru u proteklom mjesecu na 2 festivala osvojilo 5 značajnih nagrada i time zaokružilo broj osvojenih nagrada na “60” za proteklih 20 godina svoga rada.

U mjesecu listopadu sa predstavom ''O nježnosti'' Pozorište lutaka odlazi na 19. međunarodni festival pozorišta za djecu u Banja Luci i 1. međunarodni lutkarski festival u Novom Sadu.

Kopirati
Drag cursor here to close