#Otvori_pRozorište

Live radionica: U nedjelju izradite lutke od stvari iz vaše kuhinje

Voditeljica radionice Arma Tanović posebno je istaknula da je u dječjoj dobi kreativna inteligencija i viđenje objekata kroz vlastitu inovativnost dragocjena i da ju je potrebno njegovati.
Kultura / Kazalište | 15. 05. 2020. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva Facebook live radionica projekta #Otvori_pRozorište bit će održana u nedjelju, a mala i velika raja će ovom prilikom imati zadatak da izrade lutke od stvari iz vlastite kuhinje, priopćili su organizatori projekta.

Drvene kutljače, tanjuri, žlice, vilice, lonci i obični predmeti iz svakodnevne upotrebe u kuhinji, sa malim intervencijama postat će likovi omiljene bajke ili basne. Pored upoznavanja sa kazalištem, radionica ima za cilj da podstakne dječju maštu da oživljavaju svakodnevne predmete.

Voditeljica radionice Arma Tanović posebno je istaknula da je u dječjoj dobi kreativna inteligencija i viđenje objekata kroz vlastitu inovativnost dragocjena i da ju je potrebno njegovati.

“Ovakav pristup je značajniji od kupovine gotovih proizvoda, igračaka ili kazališnih rekvizita, pa čak i od materijala dostupnog za craft art. Za nedjeljnu radionicu mame i tate pripremite par flomastera, ostatke kolaž papira, ljepilo, jedan blok i naravno drvene kutljače, poneki lonac, tanjurić, šalicu za kavu... sve ono što nećete upotrebljavati za pripremanje hrane taj dan”, kazala je Tanović te podsjetila da su do sada u okviru projekta #Otvori_pRozorište ispričane priče “Crvenkapica”, “Tri praščića”, “Princeza i žaba”, “Ružno pače” i “Ivica i Marica”, a uskoro će biti održana i premijera priče ''Sebični Div''.

Stalnom autorskom timu, koji čine Sabrina Begović-Ćorić, Arma Tanović, Maja Zećo, Oliver Jović, Adisa Vatreš Selimović, Amar Selimović, Dina Mušanović, Irma Alimanović, Mirna Jogunčić, Staša Dukić, Stela Mišković, Feđa Zahirović, Asja Krsmanović priključuju se i  kolege i kolegice iz Bosne i Hercegovine, internacionalni prijatelji i prijateljice, ali i djeca sa svojim kreacijama.

“pRozorišne predstave – kako zovemo videe koje objavljujemo – izlaze svake subote od 11. aprila. Odaziv je sve širi, a koristim i ovu priliku da pozovem djevojčice i dječake svih uzrasta da nas zaprate na Facebooku, Instagramu i YouTube kanalu Otvori_pRozorište, da nam se pridruže u pričanju priča kroz pRozorišne predstave i učešće na Facebook live radionicama”, naglasila je jedna od autorica Otvori pRozorišta, Sabrina Begović – Ćorić.

Otvori pRozorište je kreativni prostor na online platformama namijenjen djeci i očuvanju ljubavi prema kazalištu u vrijeme pandemije COVID 19. Grupa teatarskih autora i autorica zatvorenih u izolaciji okupila se oko ideje da djeci pričaju priče kazališnim sredstvima, ali u online univerzumu koji je trenutno najpristupačniji, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close