Obnova

Kreću radovi: Narodno pozorište Mostar će zasjati novim sjajem

Narodno pozorište u Mostaru uskoro bi trebalo postati malo gradilište. Naime, planirana je obnova fasade i stavljanje novih otvora na zgradu ove institucije.
Kultura / Kazalište | 20. 10. 2017. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zgrada Narodnog pozorišta Mostar uskoro bi trebala dobiti osvježeni izgled. Kako nam je potvrdio Almir Mujkanović uskoro bi trebali početi radovi na obnovi prednje fasade Pozorišta, a planirano je i mijenjanje otvora na jednom djelu zgrade.

''Očekujemo da će do kraja godine biti urađen dio fasade Narodnog pozorišta i dio otvora. To nas raduje jer je došlo vrijeme da je Narodno pozorište u fokusu'', rekao je za Bljesak.info Mujkanović i dodao da će izvođači započeti radove idući tjedan.

Tijekom sljedeće godine trebale bi se i urediti glumačke kabine. Obnova Pozorišta će se kako sada stvari stoje održavati u etapama, a trebao bi se uraditi i krov Pozorišta.

Mujkanović je istaknuo kako je potrebno uraditi grijanje u zgradi.

''Malo je izdvojiti stvari koje nam nisu potrebne, ali kad bi izdvajali sigurno bi izdvojili grijanje. Pozorište nema nikakvo grijanje i to je gorući problem. Vrlo je važno da glumci imaju svoje garderobe i svoja kupatila da mogu raditi'', rekao je Mujkanović.

Manjak zaposlenih

Istaknuo je problem i manjka zaposlenih radnika. Rekao je kako Pozorište ima 28 djelatnika, a da je za teatarsku kuću njihove veličine potrebno minimalno 60 radnika.

''Četrdeset različitih zanimanja je potrebno da bi Pozorište funkcioniralo'', rekao je Mujkanović i istaknuo da manjak kadra nadoknade angažiranjem vanjskih suradnika.

Dodao je da je stanje u Pozorištu bolje nego zadnje dvije tri godine, ali da je to daleko od pozitivne nule.

Unatoč svim tekućim problemima Mujkanović je zadovoljan novom sezonom u Pozorištu.

''Publika je živi organizam na kojemu treba raditi. Mi se trudimo ne samo u Narodnom pozorištu, nego i u drugim kulturnim institucijama da se na publici radi od najranijih dana, da se radi s djecom, tinejdžerima. Načelno smo zadovoljni s odazivom publike i mi smo zadovoljni kako smo krenuli u ovu sezonu. Imali smo premijeru predstave ''Ćelava pjevačica'', a trenutno radimo na predstavi ''Ne igraj na Engleze'', rekao je Mujkanović i podsjetio je na novi projekt ''Književni most'' koji će se održavati u Studiju 64.

Nada se da će osvježeni izgled privući još više publike u Pozorište.

''Izgled se neće generalno mijenjati, nego će se osvježiti. Svakako je važno da je prostor kvalitetno urađen jer je to dio doživljaja. Naravno da nam nije svejedno kad uđemo u prostor i gledamo predstavu u ruševnom stanju. Istu predstavu ćemo drugačije doživjeti kad se izvodi na nekoj ljepšoj sceni'', rekao je Mujkanović.

Novac za radove osigurao je Grad Mostar, odnosno Agencija Stari grad.

''Imamo kvalitetnu suradnju s našim osnivačem Gradom Mostarom, ali i sa Županijskim ministarstvom kulture, znanosti i sporta. Također nas podržavaju Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti, Ministarstvo civilnih poslova. Trudimo se napraviti mrežu institucija koje nas podržavaju i koje su naš partner'', rekao je Mujkanović.

 Važno je naglasiti da će za vrijeme obavljanja građevinskih radova u Narodnom pozorištu, sve predstave i programi  odvijati po unaprijed utvrđenom planu. 

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru osnovana je 28.  studenog 1949. godine. U početku svog rada, Pozorište je djelovalo kao klasični dramski teatar, u čijem se sklopu tijekom godna razvio Dramski studio, Gradski salonski orkestar koji je kasnije postao zasebna ustanova, Likovna galerija, Dječija scena, te kasnije i moderna kamerna scena “Studio 64”.

Od svog osnivanja do danas, Narodno pozorište u Mostaru nametnulo se kao najeminentnija institucija kulture koja je donijela različitost umjetničkog djelovanja i izraza, kako u gradu Mostaru, tako i šire.

Zgrada Narodnog pozorišta Mostar izgrađena je 1951. godine i bila je prva namjenska teatarska zgrada u BiH izgrađena nakon Drugog svjetskog rata. Veća obnova se dogodila davne 1974.godine.

Kopirati
Drag cursor here to close