Kazališna ostvarenja

Konjic spreman za Festival glumca

Festival glumca BiH od 23. travnja do 14. svibnja
Kultura / Kazalište | 19. 04. 2018. u 10:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peti Festival glumca BiH, na kojem će biti predstavljeno devet kazališnih ostvarenja i jedanaest pratećih – off sadržaja, održat će se od 23. travnja do 14. svibnja u Konjicu. 

Direktor Festivala glumca BiH Benjamin Mušinović kazao je kako je prvobitna želja bila stvoriti festival koji promovira glumu i stavlja glumca u prvi plan, dovesti u Konjic kvalitetne predstave koje publici omogućavaju da vide sjajne glumačke izvedbe, odnosno pružiti najbolje što bh. teatarska scena pruža i, ujedno, promovirati Konjic kao grad teatra. 

''Ovogodišnji festival je korak naprijed u ostvarenju naših želja da, osim ukupnog umjetničkog dojma, pružimo publici mogućnost da vidi i najbolje glumačke izvedbe, u artističkom, ali i emotivnom doživljaju'', poručio je Mušinović. 

I ovog puta, dodao je, kroz različite poetike tragat će se za odgovorom na pitanje: što je to gluma, koliko korespondira sa svakodnevnim životom, je li glumački zadatak samo puko preslikavanje života ili glumac u svoje uloge unosi sebe i svoje viđenje svijeta. 

Festival će 23. travnja otvoriti predstava "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" Narodnoga pozorišta Sarajevo&Sarajevska zima, slijede predstave "Punim jedrima" Pozorišta lutaka Mostar (24. travnja), "Partija remija" Tea/Teatarsko-edukativne asocijacije Zenica, Zeničko proljeće &BNP Zenica (28. travnja), "Mlijeko" Studentskog pozorišta Banja Luka (3. svibnja) , predstava "Neće biti smak svijeta" Narodnog pozorišta Mostar (12. svibnja) i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru (13. svibnja). 

U okviru festivala planirana je i izložba Zulfikara Zuke Džumhura "Zuko u Teatru - skice, crteži i neobjavljene karikature", "FreeDom" Mess/Modul memorije 2018 i "Mak Dizdar, prvih stotinu godina", kao i predstavljanje XI. kola edicije "Bošnjačka književnosti u 100 knjiga". 

Festival se završava 14. svibnja dodjelom nagrada za najboljeg glumca i glumicu Festivala glumca BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close