Parodija

Klasici u tranziciji - kada glumac kritizira književne promocije i teatar...

U svome nastupu, Segor parodira dosadne književne promocije, ali i sam teatar danas koji je bespotrebno postao suviše kompliciran stroj i treba se vratiti suštini: glumcu.
Kultura / Kazalište | 15. 12. 2017. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Segor Hadžagić

U Pozorištu mladih Sarajevo u četvrtak 14.  prosinca u 20:00 sati, na maloj sceni ''Sead Bejtović Malecni'' izveden je Stand Up ''Klasici u tranziciji'' Segora Hadžagića.

U svome nastupu, Segor parodira dosadne književne promocije, ali i sam teatar danas koji je bespotrebno postao suviše kompliciran stroj i treba se vratiti suštini: glumcu.

U sklopu show-a Klasici u tranziciji parodira Gogoljevu "Kabanicu", Kafkinu "Preobrazbu", žanr holivudskih teen filmova, naslove poput American Psycho, Fight Cluba, Breaking Bad itd. Nakon punk operete Dr. Jekyll i Mr. Hyde s Vratnika, osvrnuo se na bosanskohercegovačku zbilju, negativne društvene pojave, kulturu, izopačenost medija, ali i autoironično izrugao vlastitoj struci.

Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, Lejla Panjeta izjavljuje: "Prikladan festivalskim aktivnostima u novogodišnjem raspoloženju, Segor Hadžagić, satirički kombinira svjetske klasike na postmodernistički način i to ne samo u dramaturškom, već i u izvođačkom smislu.

Nekima će biti smiješno, a nekima će ostaviti gorak ukus pitanja koja o suvremenosti i aktualnosti klasika koja Segor dovodi do apokalipse apsurdnog žanra komparirajući ih sa domaćim kolokvijalnim trivijalnostima. Ovim Stand Up nastupom našeg dramaturga otvaramo Malu scenu Pozorišta mladih za kabaretske aktivnosti za odrasle (i još uvijek mlade) koje planiramo uvesti u narednoj godini.“

Kopirati
Drag cursor here to close