Emir Hadžihafizbegović

Kazališni repertoar Kamernog teatra 55 bit će prilagođen potrebama slijepih i slabovidnih osoba

Projektom se namjerava osposobiti Kamerni teatar 55 da primjenjuje audio deskripciju tijekom kazališnih predstava.
Kultura / Kazalište | 22. 11. 2018. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozorište bez prepreka'' naziv je projekta koji Asocijacija XY provodi u partnerstvu s Općinom Centar, udruženjem „Novis“ i Kamernim teatrom 55. Projektom će se doprinijeti stvaranju ambijenta za siguran, zdrav i kreativan život s visokim stupnjem socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih stanovnika na području Općine Centar.

Projekt se realizira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu- ReLOaD, koji financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prema riječima direktora Kamernog teatra 55, Emira Hadžihafizbegovića koji je sa direktoricom Asocijacije XY, Eminom Osmanagić ozvaničio početak projekta, u ovom kazalištu je u travnju 2018. izvedena prva predstava prilagođena slijepim i slabovidnim osobama u Bosni i Hercegovini. Već su bili započeti dogovori o suradnji između Asocijacije XY i Kamernog teatra 55 u cilju prilagođavanja cijelog kazališnog repertoara slijepim i slabovidnim osobama jer slijepe i slabovidne osobe inače nemaju osigurane uvjete za ravnopravan pristup kazališnim predstavama u Bosni i Hercegovini.

''Projektom se namjerava osposobiti Kamerni teatar 55, koji djeluje na području Općine Centar, da primjenjuje audio deskripciju tokom kazališnih predstava. Praksa izvođenja kazališnog repertoara s audio deskripcijom za slijepu i slabovidnu publiku predstavljat će presedan u ovakvoj vrsti socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih lica u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način će se osigurati ravnopravno sudjelovanje slijepih i slabovidnih osoba tokom izvođenja predstave. Pozitivna praksa inovativnog pokazališnog modela koju je započeo Kamerni teatar 55, može biti replicirana i na ostala pozorišta u Bosni i Hercegovini, što bi omogućilo da sve slijepe i slabovidne osobe imaju pristup kazališnim predstavama i na taj način obogate svoj kulturni i društveni život“, kazao je Hadžihafizbegović.

Audio deskripcija u kazalištu je vid pomoći slijepim i slabovidnim osobama koja podrazumijeva prilagođavanje ponuđenog sadržaja u svrhu što kvalitetnijeg doživljaja predstave i stvaranja ravnopravnih preduvjeta za praćenje radnje predstave u odnosu na ostalu publiku. Audio deskripcijom se na slikovit način opisuje atmosfera, enterijer, kostimi, izrazi lica i sve ono što ostaje uskraćeno osobama koje ne vide u tijeku trajanja predstave, a važno je za razvoj dramske radnje.

''Opremanje Kamernog teatra 55 neophodnom tehnikom, prilagodba radnog prostora za naratora koja je neophodna za provedbu prakse audio deskripcije, priprema narativnih predložaka audio deskripcije i prevod kazališnih letaka repertoarskih predstava na Brailleovo pismo, omogućilo bi dostojanstven i ravnopravan način sudjelovanja osoba oštećenog vida u redovnim kazališnim aktivnostima“, pojasnio je Hadžihafizbegović.

Kako je kazala direktorica Asocijacije XY, Emina Osmanagić, Kamerni teatar 55 u okviru ovog projekta ima pripremljen kazališni repertoar od 15 predstava koje će ući u njegovu stalnu kazališnu postavku a koje su prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba.

„Završenom obukom dramaturga Kamernog teatra 55 za pripremu narativnih predložaka audio deskripcije, nekolicine glumaca za izvođenje naracije audio deskripcije i producenta Kamernog teatra 55 za logističku podršku i koordinaciju kazališnih aktivnosti vezanih za praksu audio deskripcije u kazalištu te uz odluku rukovodstva Kamernog teatra 55 o implementaciji audio deskripcije u njihovom radu, stvoreni su osnovni uvjeti za uvođenje održive prakse audio deskripcije u Kamernom teatru 55“, kazala je Osmanagić.

Kopirati
Drag cursor here to close