Priča u Jajcu

Kako se Vukoja našao na čelu HNK Mostar

Vukoja rekao da su ga oduvijek zanimale filozofija i književnost, ali da je mislio da ne treba studirati to što voli, pa je upisao sociologiju.
Kultura / Kazalište | 01. 07. 2019. u 09:47 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HNK Mostar je u Mostaru. Mostar je u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina je u Europi, a samim tim i kazalište je europsko'', rekao je Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar u Jajcu gdje je u okviru 38. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u sklopu pratećeg programa nazvanog 'Portreti' predstavljen Vukoja.

O tome kako se on kao netko tko nije iz kazališnog svijeta  našao na mjestu ravnatelja jedne kazališne kuće, s Vukojom je  razgovarao dramarturg Dragan Komadina.

Vukoja je ovom prilikom rekao da su ga oduvijek zanimale filozofija i književnost, ali da je mislio da ne treba studirati to što voli, pa je upisao sociologiju.

Iz bogate biografije Vukoja je izdvojio da je bio dobitnik Goranove nagrade za mlade pjesnike 90'-tih godina prošloga stoljeća, da je objavio dvije knjige poezije, da je također bio i urednik časopisa za političku kulturu i društvena pitanja STATUS-Mostar. A nakon svega se, kako kaže,  na nagovor prijatelja, odlučio upustiti i u upravljanje HNK-om Mostar.

Vukoja je podsjetio da je te 2013., kada je počeo svoj mandat, Hrvatsko narodno kazalište Mostar  bilo u teškoj situaciji. Danas je opet stalo na 'svoje noge', iako istina ima malo  glumaca. Ali pored malog ansambla od samo sedam glumaca ovo kazalište ima 14 živućih predstava na svom repertoaru.

Također istakao je ova kazališna kuća surađuje uspješno i s Narodnim pozorištem Mostar.

Govoreći o Mostaru kao mogućoj prijestolnici kulture te ulozi kazališta, Vukoja je rekao da je oduvijek smatrao da Mostar zaslužuje to zvanje.

Kopirati
Drag cursor here to close